Milanović čestitao HDZ-u na izbornoj pobjedi

"Izišli smo iz ponora parlamentarnog poraza, godinu dana radimo na sebi i danas smo pobjednici", kazao je Karamarko, poručivši da se HDZ vodio motom "lopovluk, korupcija i kriminal van, a poštenje i iskreno domoljublje natrag u HDZ"

Predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović večeras je čestitao koaliciji HDZ-a, HSP-a dr. Ante Starčević i Bloku umirovljenici zajedno na šest osvojenih zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu, nasuprot pet koliko je izborila koalicija SDP-a, HNS-a i HSU-a.
"Glasovi su izbrojani i ne preostaje ništa drugo nego da čestitam onima koji su dobili više, koji su pobijedili na ovim izborima, koaliciji HDZ-a, HSP dr. AS i BUZ-a", poručio je Milanović u SDP-ovoj središnjici gdje je saslušao nepotpune izborne rezultate Državnog izbornog povjerenstva.

Naglasio je kako su izbori uvijek neizvjesni, ali da je očekivao bolji rezultat.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko čestitao je večeras HDZ-ovim europarlamentarcima i svim članovima stranke te koalicijskim partnerima na uspjehu na izborima za Europski parlament, najavljujući pobjedu i na predstojećim lokalnim izborima.
"Evo ankete na 745 tisuća ljudi. To je dobar, respektabilan uzorak, a nadam se i vjerujem da su rezultatom od 33 posto zadovoljni svi naši članovi", kazao je Karamarko.

Ocijenio je i da je riječ tek o prvom koraku te da "HDZ sigurno ide dalje", pojasnivši da će se stranka na sličan način pripremati i za lokalne izbore.

Trijumfalizam u HDZ-u

"Izišli smo iz ponora parlamentarnog poraza, godinu dana radimo na sebi i danas smo pobjednici", kazao je Karamarko, poručivši da se HDZ vodio motom "lopovluk, korupcija i kriminal van, a poštenje i iskreno domoljublje natrag u HDZ".

"To se i dogodilo, mi smo svoju katarzu prošli i čekamo da to i drugi učine", kazao je Karamarko.

Čestitao je i europarlamentarcima iz SDP-a te laburistu Nikoli Vuljaniću. "Sada svi zajedno i čvrsto, s ljubavlju u borbi za Hrvatsku u Europskom parlamentu", pozvao ih je Karamarko.

Kazao je da žali zbog niskog odaziva, podsjetivši da se HDZ zalagao da se izbori za Europski parlament održe zajedno s lokalnima, te da su odvojeni izbori "hrvatski narod koštali 85 milijuna kuna".

Do pobjede s klapom Cambi

U stranačku središnjicu, u koju su tijekom večeri pristizali brojni HDZ-ovci, Karamarko je ušao u pratnji najbližih suradnika, a okupljeni članovi stranke dočekali su ga s oduševljenjem, pjevajući pjesmu "Do pobjede" klape Cambi i skandirajući "Tomo, Tomo".

HDZ je na jučer održanim izborima za Europski parlament zajedno s koalicijskim partnerima HSP AS i BUZ-om osvojio 32,99 posto glasova birača koji su izišli na izbore.

Za listu je glasovalo 233.227 birača, a predsjednica HSP-a AS Ruža Tomašić, koja je bila šesta na listi kandidata, dobila je 61.774, odnosno 26,49 preferencijskih glasova.

Slijedi je Andrej Plenković sa 35.802 glasova i Dubravka Šuica, koja je bila prva na listi, s 29.663 glasa.

Uz njih, u Europski parlament ušli su i Davor Ivo Stier, Ivana Maletić i Zdravka Bušić.

Hina