Sjajna vijest: Predstavnici triju hrvatskih ministarstava i UNICEF potpisali sporazum o ranoj dijagnostici za osobe s autizmom

"U Hrvatskoj raste broj korisnika usluge rane intervencije u koju su uključena i djeca s poremećajem autističnog spektra, ali je ta usluga još uvijek velikom broju djece nepristupačna jer nema dovoljno stručnih osoba, niti je dostupna u svakoj regiji", rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić

Predstavnici triju ministarstava i UNICEF-ovog Ureda u Hrvatskoj potpisali su danas, u povodu Svjetskog dana svijesti o autizmu, sporazum o suradnji kojem je cilj osigurati što ranije dijagnosticiranje poremećaja iz autističnog spektra i nakon toga stručnu pomoć djeci i njihovim obiteljima.
Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zajedno će standardizirati postupke za rano dijagnosticiranje i intervencije kod osoba s autizmom, te isplanirati edukaciju za stručnjake, kojih sada nedostaje.

Tehničku podršku, vrijednu 500.000 kuna, pružit će UNICEF preko Centra za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, gdje će se školovati i osposobljavati budući stručnjaci.

U Hrvatskoj raste broj korisnika usluge rane intervencije u koju su uključena i djeca s poremećajem autističnog spektra, ali je ta usluga još uvijek velikom broju djece nepristupačna jer nema dovoljno stručnih osoba, niti je dostupna u svakoj regiji, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Stoga smo, rekla je, pokrenuli međuresornu inicijativu s ciljem uspostave jedinstvenog sustava podrške osobama s poremećajem autističnoga spektra i njihovim obiteljima.

Podsjetila je kako je u siječnju prošle godine osnovana međuresorna radna skupina za rješavanje statusa Centra za autizam Zagreb, koji ima podružnice u Splitu i Rijeci. Za njihov rad iz državnog proračuna se izdvaja oko 36 milijuna kuna.

U zagrebačkom centru trenutno je 357 korisnika. U svibnju prošle godine u splitskom centru "Juraj Bonači" otvoren je odjel za smještaj i rehabilitaciju odraslih osoba, a u Rijeci se traži prostor za otvaranje centra.

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je registrirano 1344 osoba s autizmom, no po nekim procjenama takvih je osoba oko 10.000. Autizam se ne smatra bolešću već stanjem svijesti.

Predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić izuzetno važnim ocijenila je izradu standarda za rano dijagnosticiranje autizma, te školovanje stručnjaka koji moraju imati posebna znanja i stručnost.

Hina

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL