Dr. David Nutt: Svjetski gospodarski slom izazvali su bankari na kokainu

- Previše bankara koji su uzimali kokain bili su pretjerano samouvjereni, i prihvaćali su veće rizike - rekao je profesor Nutt

David Nutt, 61-godišnji profesor neuropsihofarmakologije na Imperial Collegeu u Londonu, smatra da je najveći krivac za svjetsku bankovnu krizu prekomjerno uzimanje kokaina.

- Previše bankara koji su uzimali kokain bili su pretjerano samouvjereni, i prihvaćali su veće rizike - rekao je Nutt. - Kokain je savršen za njihovu kulturu uzbuđenja i jurenja za više i više i više. Bankari su koristili kokain i uvalili nas u ovu gabulu. To je droga koja traži ‘više’.

Nutt, inače vrlo ugledan znanstvenik u svojem polju, je postao poznat dok je predvodio vladinu grupu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga. Nakon temeljitih istraživanja i konzultacija sa strukom, od kojih je glavno čak objavljeno u prestižnom medicinskom časopisu Lancet, Nutt je zaključio kako aktualni zakoni nepotrebno diskriminiraju spram marihuane, ecstasyja i psihoaktivnih gljiva, droga koje su prema svim znanstvenim podacima manje opasne od alkohola i cigareta.

Izvor: Jutarnji list