Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije i zaklada 'Kap za slap'

Ne želimo biti prepoznati kao humanisti ili oni koji će riješiti problem osoba s invaliditetom. Naš cilj je da Zaklada 'Kap za slap' i Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije budu sredstva koja će u zajedništvu s ostalim organizacijama civilnog društva pružiti istinsku pomoć onima koji je trebaju

Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije nastala je udruživanjem jedanaest dalmatinskih udruga (MUOSID): Udruga osoba s invaliditetom "Prijatelj" Metković, Udruga osoba s invaliditetom Split, Udruga tjelesnih invalida TOMS, Udruga Sunce Makarska, Udruga osoba s invaliditetom otoka Hvara, Udruga za osobe s mentalnom retardacijom RADOST Ploče, Udruga osoba s invaliditetom Imotski, Udruga tjelesnih invalida AGAPE Omiš, Udruga tjelesnih invalida Sinj, Udruga osoba s invaliditetom Trilj, Udruga osoba s posebnim potrebama DUGA.
Sve aktivnosti bazirane su na suradnji i snazi udruga članica. Stoga sama ideja vodilja pri osnivanju MUOSID-a nije bila stvaranje jedne jake asocijacije, već stvaranje jakih i kreativnih udruga na Ante Raos, upravitelj zaklade 'Kap za slap'lokalnim razinama, koje će kroz partnerstvo s ostalim organizacijama civilnog društva, poslovnim i javnim sektorom, biti značajan čimbenik u izgradnji društva istih mogućnosti.

Svaki slap treba kap

Riječ je o području djelovanja koje obuhvaća četiri dalmatinske županije: Splitsko-dalmatinsku u kojoj živi 60.145 osoba s invaliditetom, Zadarsku u kojoj živi 9.874 osoba s invaliditetom, Šibensko-kninsku u kojoj živi 13.472 osoba s invaliditetom te Dubrovačko-neretvansku u kojoj živi 10.089 osoba s invaliditetom.

"Pred osobama s invaliditetom ogromne su barijere koje je postavila neodgovornost pojedinaca koji razmišljaju na način 'To se meni ne može dogoditi'


Zaklada "Kap za slap“ osnovana je zbog promicanja razvoja civilnog društva, u kojeg su uključene osobe koje su uslijed rođenja, oboljenja ili stradanja doživjele određeni hendikep, kroz materijalnu potporu i potporu programa međusektorske suradnje, pružanje financijske pomoći u ostvarivanju što veće samostalnosti kao i integraciju u svakodnevni život te prevenciju invalidnosti. Ciljevi zaklade su pružanje direktne pomoći za zdravlje pojedinaca koji nisu pokrivene sustavom, pružanje pomoći pojedincu uslijed teške socijalne situacije, pružanje pomoći djeci u svim potrebama (zdravlje, socijala, sport, kultura, znanost), izgradnja objekata i infrastrukture od šireg društvenog značaja za opće dobro (prilagodba, nadogradnja i izgradnja institucija zdravstva, znanstvenih institucija, sportskih terena, kulturnih ustanova, kako bi bili u funkciji za sve populacije građana, (novo izgrađeni objekti bi bili u vlasništvu zaklade s čime bi se i povećala imovina zaklade) te investiranje u određene projekte i programe u cilju povećanja kapaciteta zaklade.

Misija zaklade je integracija osoba s invaliditetom u sve dimenzije kulturnog, gospodarskog, sportskog, političkog, javnog i svih drugih postojećih oblika društvenog života u Republici Hrvatskoj. Biti značajan čimbenik u izgradnji Hrvatske u kojoj svaka osoba ima istu šansu, da bez obzira na svoje psihofizičke sposobnosti živi životom dostojnim čovjeka vizija je na kojoj zaklada radi. Zaklada Kap za slap ovim modelom pružanja pomoći želi omogućiti svim građanima sudjelovanje u doniranju onih kojima je pomoć potrebna bez obzira na iznos i način donacije. Sva donirana sredstva  koriste se sukladno volji donatora, a na prijedlog lokalnih udruga ili centara za socijalnu skrb za troškove koje korisnik treba te nisu pokriveni iz drugih izvora.

Naš je cilj - čovjek

Zakladu je najbolje opisao njezin upravitelj Ante Raos: "U Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama svijeta, žive mnoge osobe koje su uslijed rođenja, oboljenja ili stradanja doživjele određeni hendikep, zbog kojeg su im uskraćene mnoge životne radosti. Ipak, bez obzira na stanje koje ih je zadesilo, nisu odustali, dapače, još više ih je motiviralo da svaki mogući životni trenutak iskoriste za smijeh, veselje, druženje, igranje, pjesmu, za život, da se istaknu, a ne da se uklope, da žive, a ne samo da postoje. Nažalost, pred njima su ogromne barijere koje je postavila neodgovornost pojedinaca, koji razmišljaju na način "to se meni ne može dogoditi“. Kako bi mogli ukloniti te barijere potrebno je graditi društvo odgovornosti, društvo obaveza u kojem sudjeluje svaki pojedinac, Slaven Bilić također je dobio Oscara humanosti koji mu je uručio Ante Raosbez obzira na dob i sposobnost, jer svi možemo dati svoj doprinos. Stoga smo mi u Mreži udruga osoba s invaliditetom Dalmacije, uz veliku potporu Rotary Cluba Split Plus, osnovali Zakladu 'Kap za slap' sa svrhom pružanja pomoći osobama s invaliditetom kako bi im olakšali njihovu svakodnevnicu te omogućili što veću integraciju i samostalnost. Nije nam cilj niti želja biti prepoznati kao humanisti ili oni koji će riješiti problem osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Naš cilj je da Zaklada Kap za slap i Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije budu sredstva koja će u zajedništvu s ostalim organizacijama civilnog društva te kroz partnerske odnose sa poslovnim i javnim sektorom pružiti istinsku pomoć onima koji je trebaju. Naš cilj je ČOVJEK! U to ime pozivamo i Vas da postanete KAP i pomognete da stvorimo SLAP."

Knjiga dobrote

Knjiga dobrote jedinstveni je projekt kojim je Zaklada omogućila donatorima da sudjeluju u odlučivanju kome i na koji način pomoći kao i prezentirati što veću transparentnost korištenja doniranih sredstava. Knjiga dobrote iznimno je jednostavan, a opet topao ljudski primjer pružanja pomoći najugroženijim osobama s invaliditetom, kojima je potrebna konstantna pomoć, te veliki korak naprijed u humanitarnom djelovanju uopće. Donatori imaju uvid o kandidatima koji primaju pomoć, kao i potrebitim kandidatima koji čekaju pomoć, te na taj način točno znaju ime i prezime osobe kojoj pomažu. Trenutno Zaklada mjesečnim anuitetima pomaže tri člana, uskoro će uključiti još dvoje.

Božica Ravlić

Foto: PIXSELL