Koliko socijalni radnici brinu o osobama s invaliditetom?

PITANJE: K.N. (46) Čitam ovaj portal i vidim da postoji cijeli niz prepreka u životu osoba s invaliditetom. Konkretno i sama poznajem osobu u mojem susjedstvu koja je mlađa, prima invalidsku mirovinu i iz razgovora s njom saznala sam da nikada nije upoznala socijalnog radnika koji je odgovoran za područje gdje ona živi, tj. pokušala je dođi do socijalne radnice preko telefona, ali ona je uvijek bila nedostupna

Molim vas da mi odgovorite na pitanje koja je uloga socijalnog radnika? Izlaze li oni na teren i kontaktiraju li direktno s korisnicima zbog kojih jesu na radnom mjestu za koje su plaćeni?
ODGOVOR: Poštovana, hvale je vrijedno vaše zanimanje za susjedu i želja za pomoći, no neke stvari ona ipak mora odraditi sama, i to osobnim odlaskom u nadležni Centar za socijalnu skrb. Našim institucijama općenito je boljka loša komunikacija s građanima ( strankama). Uz to sustav Vesna Hari, Zadruga 'Martinov plašt'socijalne skrbi, kroz Centre za socijalnu skrb, organiziran je tako da u njima postoji tzv. PREDNJI URED s Prijemnim odjelom u kojem se ostvaruje prvi kontakt s osobom koja traži određenu uslugu ili pravo, radi se inicijalna  procjena potreba, te se daju informacije o mogućnostima zadovoljavanja potreba kroz sustav socijalne skrbi ili izvan njega kroz mrežu usluga u lokalnoj zajednici.

Potrebno se informirati o tel. broju tog ureda prema mjestu stanovanja i najaviti svoj dolazak, te slijediti dobivene upute o daljnjim koracima, o tretmanu koji će uslijediti, socijalnom radniku koji će ga voditi. u sklopu kojega, prema njegovoj stručnoj procjeni, on izlazi i na teren.
Vašoj susjedi bih preporučila također uključivanje i u neku od Udruga koje se bave problematikom osoba s invaliditetom. Društvo funkcionira tako da Udruge nadopunjuju rad institucija i doprinose kvaliteti života članova koje okupljaju. Osoba s invaliditetom ( bez obzira na njegov stupanj i težinu) ne smije se izolirati, već učiniti sve kako bi ostvarila svoja prava i ostala uključena u društvena zbivanja. To je također jedan vid samopomoći. S obzirom da se ovdje radi o mlađoj osobi, vjerujem da će tako i postupiti.

Vesna Hari, dipl. inž. socijalnog rada