Živim sam u siromaštvu, a socijalna radnica me ignorira

PITANJE: I.D (56) Poštovani, ja sam osoba s invaliditetom, živim sam već 30 godina. Sve teže se snalazim, potrebno mi je više pomoći. Ne mogu očekivati stalno pomoć od susjeda i malog broja prijatelja

Kome da se javim, kako da dođem do socijalne radnice. Nazvao sam centar za socijalnu skrb i socijalna radnica mi je najavila posjetu prije četiri mjeseca, ali još nije došla.
ODGOVOR:
Poštovani,  gotovo mi je nevjerojatno da cijelo ovo vrijeme niste koristili prava koja vam, po osnovi invalidnosti, pripadaju. Naravno da nije dužnost susjeda i prijatelja neprestano o vama voditi brigu. Lijepo je da ih imate, no život treba organizirati tako da prvenstveno ostvarite svoja prava. Jedno od tih je pravo na doplatak za pomoć i njegu, koji možete ostvariti ukoliko, zbog svoga invaliditeta sami ne možete udovoljavati Vesna Hari, Zadruga 'Martinov plašt'osnovnim životnim potrebama, a mjesečna vam primanja nisu veća od 1.250 kn, a ne primate osobnu invalidninu.

Za pomoć u punom opsegu, radi se o mjesečnoj svoti od 500 kn.
Temeljem tog prava pruža se usluga pomoći i njege u kući u vidu organiziranja prehrane, obavljanja kućanskih poslova: pospremanja, pranja i glačanja rublja, nabave potrepština, pomoći pri obavljanju osobne higijene i slično.
O postupcima koje je za priznavanje tih prava potrebno poduzeti, kao i o svemu ostalome, informirat će vas vaša socijalna radnica do koje svakako morate doći (budite uporni)!
S obzirom da je u našem društvu počeo postupak deinstucionalizacije, gdje se osobama (između ostalih, i osobama s invaliditetom) koje su bile smještene u institucijama organizira boravak izvan institucija, to će i spektar dostupnih pomoći i usluga rasti i dobivati na kvaliteti. Vjerujem kako će se tu, kroz program pružanja podrške u zajednici, bude li potrebno, otvoriti prostor i za one koji nisu bili smješteni u nekoj od institucija, a kojima je također potreban neki od ponuđenih oblika pomoći ili skrbi. Poticat će se organizirano stanovanje uz podršku, smještavanje u udomiteljske obitelji, korištenje usluga osobnog asistenta, te različiti oblici pomoći koje će doprinositi kvaliteti života osoba s invaliditetom.
U ovom procesu važno mjesto će imati i Udruge koje skrbe za osobe s invaliditetom, te, ukoliko već niste član neke, bilo bi dobro da se sada učlanite kako biste bili pravodobno informirani o svim novostima i pravima koja vam stoje na raspolaganju.
Važno je da na neki način osigurate permanentnu skrb za sebe kako bi sve vaše potrebe ( a naročito one specifične), mogle biti zadovoljene.
Za vas je upravo sada pravo vrijeme da organizirate svoj život na nov i što kvalitetniji način kako biste mogli u miru ići prema „zlatnom dobu“ svog života.

Vesna Hari, dipl. inž. socijalnog rada