Očajan sam: Zaljubio sam se u djevojku svog prijatelja

PITANJE: H.K. (23) Poštovana gospođo, možda ćete mi vi znati odgovoriti što da radim? Zaljubio sam se u prijateljicu koja ima dečka već tri godine. Uz to, ja sam 100-postotni invalid. Ona razgovara sa mnom o svemu i znam iz naših razgovora da nije sretna u toj vezi

Često se družimo, iako je njezin dečko, inače moj prijatelj, jako ljubomoran. Znam mene prihvaća, misli da mu ne mogu biti konkurencija, pa tako ja s njom provodim više vremena od njega. Super se slažemo, razgovaramo o svemu, to traje već mjesecima. Želim joj reći što osjećam, ali bojim se hoću li izgubiti njezino prijateljstvo koje mi puno znači.
ODGOVOR:
Prijateljstvo je dar i trebalo bi ga čuvati i njegovati. Pravi prijatelj je uvijek uz nas. Rijetko je pravo prijateljstvo, a po Vašem opisu odnosa koji imate s osobom u koju ste se zaljubili, ono bi to moglo biti. Nameće se pitanje može li se ono nastaviti u dosadašnjem obliku kad je jedna od strana u tom odnosu, u ovom slučaju Vi, promijenila, doduše prikriveno, klasičan odnos prijateljstva? Možete li zatomiti svoje osjećaje i zadržati Anđelka Bunić, Zadruga 'Martinov plašt'dosadašnje stanje prijateljstva? To su pitanja na koja trebate prvenstveno sami sebi odgovoriti. Znam da nije lako zatomiti osjećaj koji Vam se pojavio i da ćete vjerojatno patiti ako se odlučite ne mijenjati svoj odnos s prijateljicom, no na Vama je da odvagnete što dobivate a što gubite.

Lijepo je imati dobru prijateljicu kakvu Vi imate, te shvaćam da Vam je teško prekinuti taj odnos, a ne biti siguran je li bi nakon otkrivanja Vaših osjećaja, to Vaše prijateljstvo opstalo, jer je danas, u sustavu izokrenutih vrijednosti, teško naći pravog prijatelja. Zato su Vaše dileme potpuno opravdane.
Ako možete o svemu razgovarati, kako to navodite, onda ne bi trebalo biti zapreka da porazgovarate s prijateljicom koji su njeni razlozi i motivi da ostaje u vezi s dečkom u kojoj, navodno, nije sretna, zašto se vezala uz muškarca koji je jako ljubomoran, jer ljubomora guši ljubav, sputava, zarobljava? Različiti ljudi različito doživljavaju i tumače pojam sreće. Bilo bi poželjno da saznate od prijateljice kako ona vidi i zamišlja dobru vezu. Prijatelji su tu da se podržavaju, razmjenjuju misli, upućuju, savjetuju.  Kad dobijete odgovore na pitanja koja sam Vam sugerirala, možda ćete lakše moći procijeniti gdje se Vi nalazite u cijeloj ovoj priči.
Možda će nakon postavljenih pitanja i iskrenog razgovora Vaša prijateljica i sebi pojasniti je li je potrebno da bude u vezi u kojoj se ne osjeća sretno, te donijeti neke odluke koje će možda biti za nju bolne,  pa ćete joj Vi pomoći kao pravi prijatelj, da preboli svoju trogodišnju vezu, gdje će možda trebati i  rame za plakanje, te nije nemoguće da bi se iz jednog divnog prijateljstva mogla  roditi i obostrana ljubav.

Anđelka Bunić, prof. def.