Imam multiplu sklerozu i nisam zainteresiran za seksualne odnose kao ranije

PITANJE: V.R. (38) Radim i trudim se koliko mogu, a imam multiplu sklerozu. Ono što ne mogu razumjeti i opterećuje me je ponašanje moje supruge. Ona svaku priliku koristi da komentira druge muškarce i uspoređuje ih sa mnom

Ne svađamo se i nije mi jasno što želi postići takvim ponašanjem, svjesna je  posljedica moje bolesti. Nisam zainteresiran za seksualne odnose kao ranije, ali to ne znači da je manje volim. Kako da poboljšam naše odnose? Želim da je i ona zadovoljna.

ODGOVOR: Dragi gospodine V., pohvalno je što se unatoč dijagnozi trudite i radite koliko možete. To sigurno pozitivno utječe na Vas i na Vaše samopouzdanje.
No, Vas muči nešto drugo, a to je ponašanje supruge. Ne znate što želi postići komentiranjem drugih muškaraca, posebno kada ih k tome još i uspoređuje s Vama. Metoda uspoređivanja bilo koga i bilo s kim općenito nije poželjna, jer svatko od nas je originalan, Marijanka Globan, Zadruga 'Martinov plašt'jedinstven i neponovljiv. Vrijedni smo samim svojim postojanjem (time što jesmo, a ne po tome što imamo, kako izgledamo, ili što drugi misle o nama). Volite svoju suprugu i nije Vam jasno o čemu se zapravo radi i to Vas opterećuje.

U cijeloj priči nije nebitno od kada datira takvo njezino ponašanje: od početka vašega braka ili se javlja kasnije, tj. radi li se o navici ili o namjernom „izazivanju“, zapravo o slanju poruke (koju Vi ne prepoznajete).
Kažete da više niste zainteresirani za intimne odnose kao ranije. Postoji li za to „opravdani“ razlog, npr.: umor, iscrpljenost, neka tjelesna tegoba .... Vjerujem da Vi znadete odgovor, no, zna li ga i Vaša supruga? Kako se ona osjeća u svemu tome?
Jednostrano uskraćivanje sebe svojoj ženi (ili žene mužu), bez ikakva objašnjenja, može kod druge strane izazvati različita pitanja, nezadovoljstvo i frustracije. Povrijeđeni supružnik može ili tražiti objašnjenje (što bi bio bolji način) ili pak pribjeći neprimjerenom ponašanju (kako bi izazivao ljubomoru i time zapravo skrenuo pažnju na sebe).

Poštovani, tjelesna ljubav je bitna komponenta svakoga braka (iako ne i jedina). Ako na tom području dođe do nekih poteškoća, o tome treba iskreno razgovarati sa svojim partnerom. Seksualnost u braku ne smije biti tabu tema. Budući da Vam je stalo do vaših odnosa, do obostrane sreće i zadovoljstva, trebate se otvoriti i svojoj supruzi reći kako se osjećate, što Vas muči, što biste željeli te kako doživljavate njezino ponašanje glede drugih muškaraca. Recite joj da je volite i pokažite joj to konkretnim iskazivanjem pažnje i nježnosti (to će joj kao ženi sigurno goditi). Dopustite i njoj da se izreče. Možda se ugodno  iznenadite. Najgore je ovo sadašnje stanje neizvjesnosti i sumnje iz kojega vas oboje može osloboditi jedino istina.
Kvalitetna komunikacija je temelj svakog uspješnog braka, a kvalitetno komunicirati se uči iz dana u dan. Treba samo htjeti. Za početak je najvažnije dobro slušati osobu s kojom živimo (a najbolje se čuje srcem), tj. osluškivati njene želje i potrebe.
Iskustvo mnogih bračnih parova pokazuje da je moguće riješiti međusobne probleme i nesuglasice. Kako? Nesebičnom  ljubavlju, prihvaćanjem, razumijevanjem, opraštanjem. Primanjem drugoga i davanjem sebe, upravo takvih kakvi jesmo.
Zato, krenite hrabro na put iskrenosti i međusobnog približavanja. Na tom putu želim Vam puno sreće i uspjeha!

Marijanka Globan, Zadruga 'Martinov plašt'