Udruga 'Sunce' iz Makarske: Naš je cilj služiti brata ili sestru s invaliditetom

Misija roditelja i predsjednice udruge 'Sunce' Olivie Prodan Ravlić je osigurati podršku svim oblicima rehabilitacije i integracije djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te im pomoći u zapošljavanju i samostalnom stanovanju

Udruga osoba s invaliditetom 'Sunce' osnovana je 1994. godine potaknuta odlukom roditelja djece s teškoćama u razvoju s područja Makarske rivijere da svojoj djeci daju priliku za školovanje u vlastitom gradu, u krugu svojih najdražih. Djeluje na podučju grada Makarske i općina Makarskog primorja, te okuplja mlade s različitim oblicima invaliditeta, djecu s teškoćama u ravoju i sve osobe s invaliditetom s područja Makarskog primorja.

Najviše ih veseli što su uz arhitektonske barijere pomakli granice razmišljanja. Stoga djeca s teškoćama u razvoju ne moraju, poput prijašnjih generacija, biti uskraćena za uspomene iz vrtića i nakon školskih praznika doživljavati traumu odvajanja od svojih najdražih, već pohađaju redovne predškolske ustanove i školuju se u rodnom gradu. Cilj roditelja i predsjednice udruge 'Sunce' Olivie Prodan Ravlić je osigurati podršku svim oblicima rehabilitacije i integracije djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, pomoći im u zapošljavanju, samostalnom stanovanju, te omogućiti i ostvariti sustav u kojem će osobe s invaliditetom moći djelovati po principu samozastupanja.

Milenijska fotografija udruge 'Sunce' Šime Strikomana

Izazov koji se ostvaruje je projekt Kuća Sunca koja će pružati usluge samostalnog stanovanja uz potporu za OSI, te dnevne boravke za djecu s teškoćama, za djecu s autističnim poremećajima i odjeljenje za radno osposobljavanje OSI. Također će sadržavati usluge individualnih terapija u skladu s najnovijim pristupima rehabilitacije djece s teškoćama: od uobičajenih psiholoških tretmana, edukacijsko-rehabilitacijskih i logopedskih tretmana do glazbene terapije, likovne terapije, hidro-terapije, senzorne rehabilitacije. Nositelj projekta vidi komercijalni potencijal Kuće kroz naplatu specijaliziranih usluga terapije i rehabilitacije kako korisnicima s područja JLS, tako i turistima – OSI i obiteljima s djecom.

Proslavu 20. rođendana Sunca uveličala je predaja lokacijske dozvole za izgradnju Kuće sunca. Olivija Prodan Ravlić je podsjetila kako su svi dosadašnji političari u predizbornim kampanjama obećavali pomoć oko izgradnje na otkupljenom zemljištu na Požarima, te naglasila da je nakon 20 godine došlo vrijeme da konačno lijepe riječi postanu konkretna dijela.

"Ovo je prvi put da se projekt Udruge Sunce pokrenuo s mrtve točke, unatoč tome što je zemljište kupljeno još 2005. godine. Osnovan je i Odbor za izgradnju Kuće sunca čije je zadatak stručno i profesionalno pomoći u postupku realizacije projekta, te dodao da Grad Makarska već obavlja razgovore oko iznalaženja mogućnosti financiranja i izgradnje projekta", kaže gradonačelnik Makarske, Tonči Bilić.

"Kroz suradnju s Centrom Juraj Bonači pitanje školovanje je brzo riješeno no već tada se shvatilo da Makarskoj treba mjesto na kojem će djeca s teškoćama u razvoju, s ovog područja, moći obaviti pravovremene preglede, dobiti sve potrebne terapije bez čestih i skupih odlazaka u Zagreb, Split, Rijeku i druge gradove. Željelo se djeci koja odrastaju dati priliku da imaju kvalitetan život i ugodan dom, posebno kada njihovi roditelji jednom napuste ovaj svijet, da njihova braća i sestre, koji čitav život prate i pate sve zajedničke teškoće, imaju mogućnost izbora. Da život u 'opsluživanju' brata ili sestre ne bude njihova kazna nego njihov izbor! Sve navedeno bilo je poticaj za pokretanje projekta Kuće Sunca i drago nam je da konačno, nakon svih borbi sa birokracijom, zakonima i propisima naša Kuća postaje java. Znamo da je dobivanje lokacijske dozvole i obećanje da će gradnja početi u roku od 12 mjeseci tek početak, čeka nas još puno posla, ali posebno veseli da smo tu dozvolu dobili u danima kada slavimo naš 20. rođendan i da je naša Kuća Sunca, oblikovana tijelima naših članova i prijatelja zauvijek zabilježena na jubilarnoj, 400. milenijskoj fotografiji Šime Strikomana", rekla je Ivana Jelaš, članica Udruge, za In Portal.

Više o udruzi Sunce na web stranici sunce-udruga.hr

Piše: Božica Ravlić

 


 


 

 

Povezane vijesti