Udruga 'Srce' Zelina: Ekstremni sport za osobe s invaliditetom

Bilo je zanimljivo slušati priče o raznim dogodovštinama koje su pratile Zdenka Šaguda, ljubitelja avanture, koji se voli pozabaviti s pravilima i zakonitostima prirode te se upustiti u borbu s vlastitim granicama i mogućnostima

Splavarenje i prevoženje na splavi obilježavalo je život ljudi uz rijeke, a u suvremenim uvjetima života ova je gotovo zaboravljena tradicija oživjela na sasvim nov način.
Dobra, Cetina, Kupa, Zrmanja, Mrežnica, Korana... rijeke su koje uljepšavaju krajolik Lijepe naše, no te su rijeke poznate i po jednom ekstremnom sportu za ljude željne uzbuđenja, avanture i druženja – raftingu.
Zdenko Šagud – osobni asistent jednog od članova Udruge 'Srce' Zelina, priredio je članovima pravu malu avanturu i prezentirao im najuzbudljivije video isječke o raftingu. 
Naučili su da se svaka rijeka, ovisno u njezinom vodostaju, može svrstati u neki od težinskih razreda. 
Svi su se složili da im je najzanimljivija rijeka I razreda jer je takva rijeka, za razliku od ostalih koje su brze i valovite, ipak najsličnija mirnom i sigurnom jezeru u kojem se može kupati ili veslati bez bojazni da će morati manevrirati kako bi izvukli živu glavu. 
No svejedno je bilo zanimljivo slušati o raznim dogodovštinama koje su pratile njihovog Zdenka, ljubitelja avanture, koji se voli pozabaviti s pravilima i zakonitostima prirode te se upustiti u borbu s vlastitim granicama i mogućnostima. Osim toga, u ovom opuštenom i zanimljivom druženju stekli su nova znanja, a posebno ih je iznenadila informacija o tome koliko su čiste naše rijeke pa je tako naša prirodna granica s BiH – rijeka Una - jedna izuzetno bistra i čista rijeka zbog endemske sedre koja se nalazi u njenom koritu i to u tolikoj mjeri da je u nekim dijelovima potpuno upotrebljiva za piće, što je u današnje vrijeme pokraj toliko zagađenja uistinu dragocjeno. 
Ovim se putem zahvaljuju njihovom dragom prijatelju Zdenku na ugodnom druženju i nadaju se da će ih ponovno razveseliti s pričama o zanimljivim avanturama koje je proživio u otkrivanju nekih drugih dimenzija lijepe i neodoljive prirode.

M. Damjanović