Kamenčići: Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Šibensko-kninske županije

"Djeca primaju samo invalidninu, institucije ne skrbe o njihovim stvarnim potrebama, svi čekamo što će biti s izmjenama zakona i pomalo smo zbunjeni", kaže Sonja Ninić Ševo, predsjednica udruge 

Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Kamenčići djeluje od 1997. godine na području Šibensko-kninske županije. Značajne promjene i događanja u udruzi su započela s 2003. godine od kada Udrugu vode roditelji koji su uvidjeli da u županiji ne postoji ni jedna institucija koja bi se bavila organiziranjem slobodnog vremena njihove djece.

Osobe s intelektualnim teškoćama imaju značajna ograničenja u sveukupnom funkcioniranju. Karakteristično za njih je ispodprosječno intelektualno funkcioniranje koje je povezano s ograničenjima u dvije ili više adaptivnih vještina. Područja adaptivnih vještina su komunikacija, briga o sebi, život u kući, socijalne vještine, korištenje šire socijalne zajednice, samousmjeravanje, zdravlje i sigurnost, funkcijske akademske vještine, slobodno vrijeme i rad. Intelektualne teškoće nije bolest koja bi se liječila, to je stanje individualno kod svake osobe rezultat ključnih elemenata tj. sposobnosti osobe, očekivanja njezine okoline i funkcioniranja. Socijalne vještine uvelike ovise o socijalnom razvoju koji uključuje odnose s vršnjacima i odraslim osobama, te sposobnosti razlikovanja, prepoznavanja emocija i emocionalnom odgovoru čiji razvoj započinje u ranom djetinjstvu.

Prva dama 'Kamenčića' Sonja Ninić Ševo s članom udruge

"Organizirati slobodno vrijeme djece i mladih s intelektualnim teškoćama je nužno, jer, nažalost, u našem društvu još uvijek postoje predrasude u odnosu na ovu populaciju, a rezultat su neupućenosti i nedovoljne informiranosti građana. U manjim sredinama to ima za posljedicu da se obitelj koja ima dijete, koje se svojim sposobnostima i zdravstvenim stanjem ne uklapa u prosjek, povlači u okvire vlastitog doma i na taj način još više produbljuje jaz sa zajednicom u kojoj živi. Dijete kontaktira s najbližima i njegov radijus kretanja ograničen je na relaciju kuća-ustanova, u dobrom slučaju udruga ili klub, gdje mu je kontakt opet ograničen na djecu koja imaju sličan problem. Djeca primaju samo invalidninu, institucije ne skrbe o njihovim stvarnim potrebama, svi čekamo što će biti s izmjenama zakona i pomalo smo zbunjeni", rekla nam je Sonja Ninić Ševo, predsjednica udruge Kamenčić.

Uz poludnevni boravak u prostorijama udruge svaki dan od 8 do 14 sati provode kreativne i edukativne radionice. Veseli ih trenutno partnerstvo na EU projektu kroz kojeg su dobili tkalački stan i stroj za obradu drva što će pridonijeti boljoj ponudi suvenira koje izrađuju. Društvo upoznaju s potrebama i teškoćama osoba s intelektualnim teškoćama organiziranjem različitih javnih događanja kao što su koncerti, likovne kolonije, modne revije i prodajni štandovi.

Svojim članovima pružaju usluge prijevoza kombi vozilom Udruge, provođenja radno rehabilitacijskih sadržaja u grupi, provođenje individualnih radno rehabilitacijskih aktivnosti, informatičke radionice, sportsko-rekreativne aktivnosti, provođenje vodenih sportova te usluge socijalne radnice i medicinske sestre u prostoru Udruge.

Udruga Kamenčići je promijenila socijalnu sliku Šibenika te kroz savjetovanja i edukacije nastoje udovoljiti novopostavljenim europskim standardima.

Oni ne žele da prostor udruge bude izolirani azil, već prostor bez zidova u kojem će cirkulirati ljudi, priče, događanja. Generacije koje nadolaze po mnogočemu su naprednije (računala, komunikacija, obrazovanje) i logični slijed bi bio da i njihova razina humanosti bude viša. Na žalost, izuzetci su oni koji ne zaziru od različitosti. U nastojanju da odgoje dijete što je najbolje moguće, često puta zaboravlja se na tu humanu komponentu, a dijete već u najranijoj dobi usvaja modele ponašanja. Dijete treba upoznati da su njegovi sugrađani i oni sa manje mogućnosti, ali i da su oni jednako vrijedni kao i ostali.

Više o udruzi Kamenčići na www.udruga-kamencici.hr

Piše: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti