Prevencija raka dojke: Supstance koje nas truju u svakodnevnom životu

Potrebno je pronaći kemijsku čistionicu koja ne koristi perkloroetilen ni druga otapala, te smanjiti izloženost kemijskim supstancama koje se nalaze u prašini, ostavljajući cipele na ulazu u kuću


Američki znanstvenici izradili su popis kemikalija koje bi žene trebale izbjegavati kako bi se pokušale zaštititi od raka dojke, a među ostalim na popisu su benzinske pare i razna otapala.

Studija koja je objavljena u ponedjeljak sadržava popis od 17 glavnih supstanci koje mogu uzrokovati rak dojke kod životinja a kojima su brojne žene svakodnevno izložene.

Znanstvenici kažu da treba prije svega izbjegavati koliko je god moguće izlaganje parama benzina i dizela, kao i udisanje automobilskih plinova. Treba smanjiti konzumaciju karbonizirane hrane, poput roštilja.

Ne treba kupovati namještaj koji ima poliuretansku pjenu, kao ni onaj koji je vatrootporan. Treba također izbjegavati tepihe i druge tkanine koji su otporne na mrlje.

Potrebno je pronaći kemijsku čistionicu koja ne koristi perkloroetilen ni druga otapala, te smanjiti izloženost kemijskim supstancama koje se nalaze u prašini, ostavljajući cipele na ulazu, te koristiti usisavače koji imaju HEPA filter za mikročestice.

"Ovo istraživanje daje smjernice za prevenciju raka dojke, identificirajući prioritetne kemijske proizvode kojima su žene često izložene te pokazuje također kako mjeriti tu izloženost", kazao je Ruthann Rudel, direktor za istraživanja u institutu Silent Spring u Newtonu (Massachusetts), jedan od autora istraživanja.

"Sve žene u Sjedinjenim Državama izložene su kemijskim supstancama koje kod njih mogu povećati rizik od raka dojke, ali nažalost ta veza se često ignorira", komentirala je Julia Broday, generalna direktorica Silent Springa, također jedna od autorica studije.

Slična studija, nažalost, nije provedena i u Hrvatskoj, iako statistika govori da je broj žena oboljelih od karcinoma dojke u zabrinjavajućem porastu.

In-Portal / Hina

 

Povezane vijesti