Tiflološki muzej: Izložba Marka Pogačnika prilagođena slijepim i slabovidnim osobama

Tiflološki muzej je već dulje znan kao muzej tolerancije, humanosti, uvažavanja različitosti i sasvim je logično njegovo usmjerenje prema zaštiti ljudskih prava, prema ekologiji pa i alternativi. Konceptualni umjetnik Marko Pogačnik, čovjek koji je uvijek bio ispred svoga vremena, svakako se uklapa u priču Tiflološkog muzeja“, kaže mr. sc. Željka Bosnar Salihagić, ravnateljica muzeja

                                                                                                                                                 Foto: Goran Jakus/PIXSELL

U Tiflološkom muzeju u Zagrebu 16. svibnja 2014. godine, a povodom Međunarodnog dana muzeja, otvara se izložba – instalacija Labirint višedimenzijalnog prostora s početkom u 19.00 sati. Instalacija će omogućiti iskustvo prostornih dimenzija koje prerastaju uobičajeni materijalizirani horizont prostora i vremena. Autor izložbe će tu namjeru realizirati pomoću posebnih znakova izrađenih u drvu, koje autor naziva »kozmogramima«. Pomoću likovnog jezika u kozmogramima je upisana karakteristika određene dimenzije prostora, koju se može osjetiti pa i iskusiti opipavanjem. Svaki je kozmogram izrađen od drugačije vrste drveta.
Instalacija labirinta je podijeljena na devet prostora koji se protežu od postojećeg centralnog stuba prema stijenama galerijskog prostora. Kozmogrami koji daju karakteristiku pojedinim od devet prostora labirinta vise u prostoru pomoću drvenih okvira koji su stabilizirani pomoću vrpci. Na stijenama instalacije bit će postavljeni i reljefni crteži. Namjena ove instalacije je: da posjetitelj sam traži put kroz labirint, da opipa kozmograme koji su plastično izrađeni iz različitih vrsta drva, da osjeti različite kvalitete tih devet prostora labirinta te da nauči nešto novo o nevidljivim energijskim poljima u prostoru.

Izložba će biti posebno prilagođena posjetiteljima s oštećenjem vida, koji će kroz taktilno iskustvo, toplinu, pripadanje, potrebu za dodirom koji nas povezuje sa svijetom, obogatiti komunikaciju te naučiti nešto novo o nevidljivim energijskim poljima u prostoru. Ova izložba bit će prva takve vrste u sklopu Taktilne galerije Tiflološkog muzeja.

"Iznimno smo ponosni što je Marko Pogačnik odabrao Tiflološki muzej kao mjesto izlaganja te mjesto na kojem će svoju umjetnost, znanje i iskustva prenijeti drugima. Muzej se već više od 60 godina bavi problematikom osoba oštećena vida, nešto manje cjelokupnom populacijom osoba s invaliditetom, a posljednjih godina i aktualnom socijalnom problematikom. Tiflološki muzej je već dulje znan kao muzej tolerancije, humanosti, uvažavanja različitosti i sasvim je logično njegovo usmjerenje prema zaštiti ljudskih prava, prema ekologiji pa i alternativi. Konceptualni umjetnik Marko Pogačnik, čovjek koji je uvijek bio ispred svoga vremena, svakako se uklapa u priču Tiflološkog muzeja“, kaže mr. sc. Željka Bosnar Salihagić, ravnateljica muzeja.

 "Izložba/instalacija Marka Pogačnika bit će prva konceptualna izložba u sklopu Taktilne galerije Tiflološkog muzeja do sada. Posebno smo je prilagodili posjetiteljima s oštećenjem vida, koji će kroz taktilno iskustvo naučiti nešto novo o nevidljivim energijskim poljima u prostoru. Osigurali smo i stručna individualna vodstva kustosa te audiovodič kroz izložbu“, tumači dr. sc. Morana Vouk, muzejska savjetnica.

Marko Pogačnik je rođen 1944. u Kranju, Slovenija, diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1967. godine. Jedan je od osnivača skupine OHO gdje stvara u području konceptualne umjetnosti i land arta. Zajedno sa svojom obitelji i prijateljima 1971. godine osnovao je ruralnu umjetničku zajednicu "Obitelj iz Šempasa " u Šempasu, Slovenija, koja je postojala do 1978. godine. Od 1979. angažiran je u geomantičkim projektima i regeneraciji Zemlje. Sredinom 80-ih  razvio je metodu liječenja Zemlje poput akupunkture, koristeći se kamenim stupovima s izrezbarenim kosmogramima postavljenim na akupunkturnim točkama određenog krajolika. Postupak naziva "litopunkturom". Predaje Geomantiku na Školi Geomantike "Hagia Chora", Njemačka, pokreće tečajeve holističke ekologije, geomantije i osobnog razvoja u mnogim zemljama diljem svijeta, te pruža savjetovanje o pitanjima urbanog razvoja i dizajna krajolika.
Njegove glavne teme su: višedimenzionalnost krajolika i urbanih ambijenata, komunikacija različitih aspekata prirode, ponovno otkriće ženskog principa, sadašnje promjene Zemlje i ljudske transformacije.
Marko Pogačnik je 1991. godine dizajnirao službeni grb i zastavu Republike Slovenije.

Zagrepčanima je Marko Pogačnik poznat po tzv. jarunskom Stonehengeu, koji se nalazi na jarunskom Otoku mladosti. Ova instalacija dio je umjetničko-ekološkog postava Solarni pleksus Europe i kralježnica Europe, koja litopunkturnim kamenima predstavlja središnju energijsku os ili kralježnicu Europe koja pulsira između Islanda i Krete.

Izložba ostaje otvorena do 1. rujna 2014. godine.

Događanja uoči izložbe te samo otvorenje podržat će grupacija Biovega sa svojim materijalima i ostalim proizvodima.

Piše: Vinko Mojtić


 

 

Povezane vijesti