Rasprava: Predrasude o osobama s invaliditetom o kojima se piše sažaljevačko-iščuđavačkim tonom

Zbog straha od predrasuda i stigmatizacije mali broj osoba s invaliditetom se eksponira u javnosti u dovoljnoj mjeri, a s druge strane predrasude se ne ruše jer se premali broj osoba s invaliditetom javno eksponira, rečeno je uz ostalo na skupu u Splitu

Splitski filozofski fakultet bio je domaćin druge studentske konferencije "I mi studiramo, zar ne?“ čija je ovogodišnja tema "Što je ulazak Republike Hrvatske u EU donio studentima s invaliditetom?".

Cilj konferencije nije donijeti konkretna rješenja čija će se implementacija dogoditi odmah i s čijim će implementiranjem određeni životni problem osobe s invaliditetom biti riješen. Cilj konferencije je postaviti pitanja čiji će odgovori početi rušiti temeljne predrasude o osobama s invaliditetom o kojima se piše sažaljevačko - iščuđavačkim tonom. Stav je inicijatora da osobe s invaliditetom nisu marginalci koje treba sažaljevati a nisu ni super heroji koji ruše sve barijere. Osobe s invaliditetom su obični ljudi, drugima lijepe predrasude i etikete, i među njima ima i dobrih i loših, i lijenih i radišnih. Pošto je ovo prva konferencija koja je organizirana u Splitu nakon ulaska RH u EU željeli smo konferenciju uklopiti u širi kontekst i zapitati se što je ulazak RH u EU donio studentima s invaliditetom – naglasio je Ivan Bogdanović, inicijator održane konferencije.

Skup je otvorio dekan filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Aleksandar Jakir koji je istakao da je krajnje vrijeme da se deklaracije i konvencije potpisane i teorijski uobličene počnu primjenjivati u praksi u punom svom opsegu. Ispred sveučilišta u Splitu skup je pozdravio i prorektor za studente s invaliditetom, prof. dr. sc. Tomislav Kilić koji je istakao da sveučilište u Splitu radi u skladu sa svojim mogućnostima ali da još uvijek može i bolje te da je na svima nama da ostvarimo taj boljitak. Skup su još pozdravili: Nina Milićević ispred grada Splita, Denis Marijon ispred udruge 'Zamisli', te predstavnica ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Suzana Fruk Židak.

Ivan Bogdanović istakao da mu je žao što na skup nije stiglo više studenata s invaliditetom te da je konferencija dokaz začaranog kruga u kojem se osobe s invaliditetom nalaze: zbog straha od predrasuda i stigmatizacije mali broj osoba s invaliditetom se eksponira u javnosti u dovoljnoj mjeri, a s druge strane predrasude se ne ruše jer se premali broj osoba s invaliditetom javno eksponira.

Posjetitelji su se mogli upoznati s zanimljivim temama: od povijesti europske unije, preko pravnog položaja osoba s invaliditetom u teoriji i teškoća u praksi pa do sugestija mlade nezaposlene osobe s invaliditetom kako poboljšati zaposlivost osoba s invaliditetom. Nakon toga splitskoj se je studentskoj javnosti predstavilo nekoliko projekata: Studirajmo zajedno, Most između nas, Centar za podršku udruge Zamisli, te projekt Poslovnog dnevnika Iskustvo zlata vrijedi koji daje stručnu praksu studentima s invaliditetom te su sudionici mogli čuti nešto više o toj problematici. Primjer dobre prakse je iznijela Vesna Maksimović, zaposlenica u gradskoj upravi grada Splita, inače i sama osoba s invaliditetom, a o svojoj sinergiji s studentima bez invaliditeta a na pitanjima vezanima uz osobe s invaliditetom pričala je profesorica Ivana Bilić. Diskusija na kraju skupa je pokazala još jednom sve manjkavosti našeg sustava ali i donijela neke pozitivne primjere koji nam ulijevaju nadu da će pozitivni pomaci ipak ići malo bržim tempom od onoga što imamo sada – zaključio je Ivan Bogdanović.

Konferencija je organizirana uz pomoć Sveučilišta u Splitu i Filozofskog fakulteta u Splitu, uz podršku pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Saveza udruga mladih s invaliditetom te pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske.

B. Ravilć


 

 

Povezane vijesti