Okrugli stol: Kako spriječiti seksualno zlostavljanje djece

Sutkinja za mladež Lada Peto Kujundžić, ustvrdila je kako je u Hrvatskoj 11 posto sudaca specijalizirano za kaznena djela seksualnog zlostavljanja djece, ali još nema stručnjaka niti savjetnika koji bi djeci pružili adekvatnu pomoć tijekom sudskog procesa

Udruga roditelja 'Korak po korak' organizirala je okrugli stol o prevenciji i zaustavljanju seksualnog nasilja nad djecom.

Ma koliko se Vijeće Europe trudilo s aktivnostima, programima i kampanjama od kojih je najpoznatija 'Jedno od pet', i dalje raste broj počinjenih djela seksualnog zlostavljanja djece.

Prije tri godine poslane su slične poruke s t okruglog stola o istoj problematici, upozorila je predsjednica Udruge Gorana Hitrec. Tada su upućene preporuke Hrvatskom saboru da što prije ratificira Konvenciju o zaštiti djece, što je u međuvremenu i napravljeno. Također se apeliralo da se promjeni zakonodavni okvir po kojemu bi sudski postupci bili što kraći, a sudstvo postalo 'prijateljsko djeci', a jedan od prijedloga bio je da se educiraju u zaštiti djece svi koji su vezani uz navedene probleme, a to su nastavnici, suci, policajci, te svi oni koji mogu prevenirati seksualno zlostavljanje djece i pomoći im da lakše prebrode traumu.

Prema mišljenju pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić, zakonodavni je okvir pristojno uređen, pa se može reći "ipak se kreće". Trenutno se još ne vrši nadzor i praćenje seksualnih zlostavljača djece, još uvijek ne postoji mjesto kamo bi ih se smjestilo nakon što im se izrekne mjera udaljavanja iz obitelji, nedovoljno je razvijen sustav preventive i potpore žrtvama, ali i rad s počiniteljima. Najveći je problem kronična nesuradnja nadležnih institucija, ipak policiju se može izdvojiti kao svijetli primjer.

Sanja Gospodinović iz Ravnateljstva policije među ostalim je navela da je prošle 2013. godine počinjeno 487 kaznenih djela seksualnog zlostavljanja djece, što je za stotinjak djela više nego u 2012. godini. Zapaženo je i povećanje kaznenih djela iskorištavanja djece za pornografiju, kojih je u 2012. bilo 16, a 2013. taj se broj povećao gotovo četverostruko.

Kako je navela Sanja Gospodinović, Ministarstvo unutarnjih poslova je opremilo sobe za razgovor s djecom koja su žrtve seksualnog zlostavljanja, a MUP je također pokrenuo dvije internetske stranice. Prva je Centar za sigurniji internet , na njoj se nalazi mnoštvo korisnih informacija, a druga je "Red Button",stranica na kojoj se mogu ostaviti informacije o zlostavljačima.

Sutkinja za mladež Lada Peto Kujundžić, ustvrdila je kako je u Hrvatskoj 11 posto sudaca specijalizirano za kaznena djela seksualnog zlostavljanja djece, ali još nema stručnjaka niti savjetnika koji bi djeci pružili adekvatnu pomoć tijekom sudskog procesa. Stoga je predložila racionalizaciju sudova, oni bi se trebali baviti navedenom problematikom, a potrebna je i stalna specijalizacija svih koji rade s djecom žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Polikliniku za zaštitu djece grada Zagreba, na okruglom stolu je predstavljala Bruna Profaca, koja je iznijela frapantan podatak, a to je da su u više od 90 posto slučajeva zlostavljači djeci poznati. Djevojčice čine 80 posto zlostavljane djece, kod njih opasnost od zlostavljanja počinje ranije i nerijetko traje duže nego što je to slučaj kod dječaka.

Sa zagrebačkog Pravnog fakulteta došla je Marina Ajduković, koja je navela 10 načela preventivnih programa zaštite djece od nasilja. Aleksandar Štulhofer, predstojnik Katedre za seksologiju,Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, govorio je o zdravstvenom kurikulumu i četvrtome modulu spolnosti. Upravo je četvrti modul o spolnosti nedavno izazvao burne rasprave i kritike, podsjetio je nazočne Štulhofer, a prema njegovom mišljenju to je urodilo i svojevrsnom autocenzurom svih onih koji su radili na tom kurikulumu, pa i na njega kao na koordinatora.

M. Damjanović