Vijeće za elektroničke medije zbog govora mržnje opomenulo portal Dnevno.hr

Zbog govora mržnje i diskriminacije na osnovi nacionalnog podrijetla Vijeće za elektroničke medije izreklo je opomenu nakladniku portala Dnevno.hr zbog teksta pod naslovom "Vukovarci pozivaju Hrvate na bojkot srpskih proizvoda. Evo popisa trgovina u kojima neće kupovati dok ćirilica ne iziđe iz Vukovara!"

Taj je portal 8. travnja 2014. sporni tekst prvotno objavio zajedno s popisom trgovina koji je kasnije tijekom dana uklonjen, čime je, drže u Vijeću, prekršena odredba Zakona o elektroničkim medijima koja propisuje da u audio i audiovizualnim medijskim uslugama nije dopušteno pogodovati poticanju te širiti mržnju ili diskriminaciju na osnovi nacionalnog podrijetla.

Vijeće za elektroničke medije pojašnjava kako su 10. travnja zatražili očitovanje od pružatelja elektroničke publikacije, a potom i dodatno očitovanje o tome da li je kao prilog teksta objavljen i popis trgovina. Potvrđeno im je da je sporni članak izvorno objavljen s popisom trgovina. No, kako su pojasnili s tog portala, nakon reakcije čitatelja koji je argumentirano tvrdio da se našao na popisu iako tamo ne spada, posumnjali su u istinitost popisa te su popis istog dana iza 15 sati uklonili.

Vijeće za elektroničke medije mišljenja je da je glavnim problem u konkretnom slučaju to što uredništvo portala ne vidi problem u objavi takvog sadržaja te štoviše čak ističe kako je popis trgovina uklonjem samo stoga što se na njemu našla i osoba koja ne bi tamo treba biti, a misli se na osobu hrvatske nacionalnosti.

Takvo ponašanje predstavlja ne samo kršenje odredbi Zakona o elektroničkim medijima već i izravno kršenje Ustavom proklamiranih načela jednakosti svih građana kao i činjenicu da je širenje govora mržnje apsolutno nedopustivo, poručuju iz Vijeća za elektroničke medije.

Hina