Predsjednik Sabora RH primio učenike s teškoćama u razvoju

Djeca s teškoćama u razvoju žele skrenuti pozornost na obvezu cijelog društva da osobama s invaliditetom osigura podršku za ostvarivanje temeljnih ljudskih prava kao što su prava na obrazovanje i rad

U organizaciji pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak održano je druženje u prostorima Hrvatskog sabora, gdje su se sastali predsjednik Josip Leko i učenici s teškoćama u razvoju, sudionici XIII. Državne smotre radova učenika s teškoćama u razvoju koji se obrazuju za strukovna zanimanja.

Nakon obilaska sabornice, mladi s invaliditetom su izveli predstavu "Naš glas" koju su osmislili zajedno s glumcima i mentorima iz SAD-a uz pomoć američkog veleposlanstva u RH. Cilj predstave je pokazati da se u svojim željama ne razlikuju od drugih ljudi, ali da često nailaze na prepreke – od neprihvaćanja okoline do neprilagođenosti infrastrukture osobama s invaliditetom. Žele skrenuti pozornost na obvezu cijelog društva da osobama s invaliditetom osigura podršku za ostvarivanje temeljnih ljudskih prava kao što su prava na obrazovanje i rad. Nakon predstave, učenici sudionici Smotre, su predstavili rad svojih škola te imali mogućnost postavljati pitanja predsjedniku Sabora i prisutnim saborskim zastupnicama. Za mnoge sudionike ovo je bio iznimno važan trenutak.

In-Portal

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Povezane vijesti