Ministrica Opačić: Donijet ćemo zakon o Brailleovom pismu

"Neke smo stvari poboljšali. Primjerice, za djecu s višestrukim oštećenjima, koja su više od četiri sata išla u školu, postojala je u zakonu diskriminacija. Naime, uzimalo im se pola invalidnine, a mi smo im od 1.siječnja omogućili kompletnu invalidninu", rekla je ministrica Opačić

Više od 900 izvođača, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom, sudjelovat će na trodnevnom Festivalu jednakih mogućnosti koji je danas svečano otvoren na Trgu bana Jelačića. Već trinaestu godinu zaredom Društvo tjelesnih invalida organizira ovu manifestaciju kako bi javno pokazali stvaralačke mogućnosti osoba s invaliditetom, uz jasnu poruku da trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana. Uz predsjednika Društva tjelesnih invalida, Milana Ožegovića, Festival su svečano otvorili i predstavnici državnih i gradskih tijela uprave.
Ministarica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić, istaknula je kako je važno da se ovaj Festival održava na glavnom trgu, na otvorenom među građanima, što je glavna poruka da osobe s invaliditetom žive s nama i među nama.
- Potrudit ćemo se pronaći neka rješenja da ovakve manifestacije imaju trajnu financijsku potporu - kazala je Opačić, te na pitanje novinara o žalbama osoba s invaliditetom na prava socijalne skrbi istaknula je kako nijedno pravo u sustavu socijalne skrbi nisu uskratili.
- Neke smo stvari poboljšali. Primjerice, za djecu s višestrukim oštećenjima, koja su više od četiri sata išla u školu, postojala je u zakonu diskriminacija. Naime, uzimalo im se pola invalidnine, a mi smo im od 1.siječnja omogućili kompletnu invalidninu - dodala je ministrica.
Najavila je kako će se povećati broj asistenata za osobe s invaliditetom, jer su se za te potrebe kandidirali za EU fondove, te da je trenutačno u Saboru zakon koji će omogućiti da Brailleovo pismo bude standard u zakonu, a ne volja nekog pojedinca.  U tri dana Festivala jednakih mogućnosti nastupit će i poznati poput grupe Meritas, Roberta Marekovića & Swingers, Kraljeva ulice, Bojana Jambrošića i brojnih drugih, a posjetitelji mogu i razgledati Urbanu skupnu izložbu likovnih radova umjetnika s invaliditetom u šatoru od 10 do 22 sata.
VLM
Foto:Patrik Macek/PIXSELL

 

 

Povezane vijesti