Studija: Razvojni poremećaji i autizam povezani su sa stresom tijekom trudnoće

Ovi rezultati plod su dugotrajnog promatranja 150 obitelji koje su pretrpjele katastrofalne ledene oluje u kanadskoj državi Quebec 1998. godine. Sve majke iz istraživanja bile su trudne tijekom oluja ili su zatrudnile ubrzo nakon njih

 

Nova studija povezala je izloženost stresnim situacijama u trudnoći s povećanim rizikom za razvijanje autizma i ostalih razvojnih poremećaja.

Istraživači su pronašli vezu između izloženosti stresu tijekom trudnoće i većoj vjerojatnosti da će dijete imati probleme u odnosu s drugom djecom, problematične govorne obrasce, izraženu nespretnost i druge osobine slične onima kod autistične djece.

Ovi rezultati plod su dugotrajnog promatranja 150 obitelji koje su pretrpjele katastrofalne ledene oluje u kanadskoj državi Quebec 1998. godine. Sve majke iz istraživanja bile su trudne tijekom oluja ili su zatrudnile ubrzo nakon njih.

Posebice, istraživači su uočili da su autistične osobine prisutnije kod djece majki koje su pretrpjele veće posljedice oluja, dulji period bez struje i vode i slično.

Štoviše, nalazi objavljeni ovoga mjeseca u znanstvenom časopisu Psychiatry research ukazuju da su efekti majčinog stresa najveći tijekom prvog tromjesečja trudnoće.

"Jasno smo u istraživanju primijetili posljedice razine stresa kod majki na svaki aspekt razvoja djeteta kojega smo istraživali“, izjavila je dr. Susan King, voditeljica studije koja je istakla da predmet ovog istraživanje nije autizam nego obrasci ponašanja slični onome kod autistične djece.

"Naše istraživanje je pokazalo koliko je dijete u utrobi osjetljivo na majčinu okolinu, stanja i raspoloženja“, dodala je dr. King.

B. Šutalo

 

Povezane vijesti