'Neizlječivog' Kristijana Horvata hrvatski su liječnici spremali u grob, a kineski ga stručnjaci vratili u život

Kristijanova mama Slavica nema riječi kojima bi zahvalila svim dobrim ljudima, pogotovu humanitarki Tehvidi Rekić, koji su omogućili skupo liječenje matičnim stanicama u Kini. No, kako je Kristijana dočekali kineski liječnici... eh, to je već priča za roman


Kristijan s ekipom liječnika iz Pekinga koji su mu vratili nadu o potpuno ozdravljenje

Pisali smo o Kristijanu Horvatu i njegovoj majci Slavici koja nije prihvaćala naputke liječnika u Hrvatskoj: "Izaberite, želite li da Kristijan umre u bolnici ili kod kuće."

Slavica je noći i dane provodila brinući o Kristijanu koji je bio sve slabiji, psihički i fizički potpuno iscrpljen, a istovremeno tražila način da vrati njegovo zdravlje. Saznavši da je u svijetu zabilježen slučaj potpunog izliječenja ALS-a (amiotrofična lateralna skleroza) presađivanjem matičnih stanica, sama i uz pomoć prijatelja slala je mailove po cijelom svijetu u potrazi za klinikom koja se ciljano bavi ALS-om i želi primiti Kristijana.

Svjesna da prikupljanje financijske pomoći mora ići preko pravne osobe, nakon niza neugodnih iskustava u Hrvatskoj pronalazi kontakt njemačke humanitarke bosanskog porijekla, Tehvide Thee Rekić. Vlasnici zaklade 'Light for Tomorrow' Slavica je objasnila Kristijanovo stanje i zajedno su dva mjeseca svakodnevno slale mnoštvo dopisa po cijelom svijetu, ali masovno bivaju odbijane. Tehvida je poslala najmanje 3.000 mailova, a Slavica još i više.

Mama Slavica: "Hrvatski liječnici su me pitali želim li da Kristijan umre u bolnici ili kod kuće" (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Tehvida kontaktira kliniku u Izraelu koja provodi istraživački program transplatacije matičnih stanica, ali mogu ih primiti tek krajem godine, a Kristijanu već atrofiraju svi mišići, veoma teško govori i Slavica je svjesna da nema vremena. Odgovor iz Kine daje im nadu, no traže da se sanira Kristijanova koža prije dolaska u njihovu kliniku.

Odlaze u privatnu polikliniku u Rovinju na pregled i dogovor, te nakon korištenja dvije vrste kapi i kreme već nakon deset dana Kristijanu se koža počinje oporavljati i okreće se bez bolova. Nevjerojatno ali istinito, ističe Slavica, nisu im željeli naplatiti pregled, kapi i kremu, a za nastavak regenerativne terapije, kojom bi sanirali kožu, daju im spisak lijekova s kojima se trebaju vratiti u Rovinj. Ponovo kreće akcija, Tehvida kupuje lijekove u Njemačkoj za sedam tisuća kuna, dok je njihova cijena u Hrvatskoj gotovo dvostruko veća. Sedam dana nakon završene rehabilitacije putuju u Kinu u Relife kliniku u Pekingu koja je tri puta nominirana za Nobelovu nagradu.

"Dočekao nas je tim liječnika. Tada nam predlažu da uzmemo njihov auto i s prevoditeljicom odemo nešto pojesti, jer njima bi bilo neugodno da razgovaramo dok smo mi gladni. Nakon povratka odmah nam naglašavaju ne smije biti negativnih konotacija i kako svi moramo biti pozitivni. Tim liječnika koji nas je primio u kojem je predsjednica kineskih liječnika za borbu protiv raka govore Kristijanu: Mi ćemo te izliječiti.

Odmah su počeli s akupunkturom, kineskom masažom i nizom pretraga. Bila je nedjelja, iznenadilo nas je kad se odjednom pojavio cijeli tim liječnika s viješću da odmah moramo krenuti s matičnim stanicama. Naime, stigli su nalazi i toliko su loši kao da je Kristijan već bio mrtav. Odmah su nam rekli da dogovorene četiri transplatacije neće biti dovoljne, potrebno je šest, ali neće nam naplatiti ove dodatne dvije. Kroz infuziju puštene su Kristijanu probne stanice kako bi se vidjele reakcije i nuspojave kojih nije bilo, pa se moglo krenuti s potpunom transplatacijom. U bolnici nema bolničke hrane, kod njih je obveza bliskih osoba da brinu o pacijentu i donose mu jelo. Na raspolaganju smo imali kuhinju, no u dućanima bi se sporazumijevali rukama i nogama da nađemo što treba za kuhanje. Sa mnom je bio i Kristijanov prijatelj, trebala sam pomoć. Naime, neposredno prije puta pukao mi je potkoljenični mišić . Doktorica me jedan dan upitala što Kristijan voli jesti i kroz dva dana pojavila se sa svinjetinom pripremljenom za njega, dok nam je druga liječnica donijela povrće iz vlastitog vrta. Uistinu jednostavan narod, svi od liječnika do osoblja koje održava bolnicu ponašaju se s velikom dozom poštovanja i ulažu mnogo truda da nam olakšaju boravak. Dokaz za to je i prilika kad ne bi stigli obaviti jutarnju higijenu, doručak s Kristijanom, cijela vizita stajala je ispred zatvorenih vrata i ušla tek kad bi ih se pozvalo. Nema uletavanja u sobu, obavezno svi kucaju i čekaju.

Pred Kristijanom je još dug put oporavka, ali put popločan nadom

Ušli smo u bolnicu 27. travnja 2014. i ostali do 21. svibnja 2014. Kod otpusta primio nas je cijeli tim liječnika i menadžerica bolnice sa svim nalazima kod dolaska i nakon provedenog liječenja. Imunitet je Kristijanu podignut u potpunosti, počeo je hodati 500 do 600 metara bez teturanja, formirali su mu se mišići, bolje govori, čak mi je pokazao kako može odignuti krevet jednom rukom. Avionske karte bile su rezervirane za 24. svibnja, ali liječnički tim nije dozvolio da odsjednemo u hotelu, već su nas ljubazno zamolili da ostanemo u Klinici, bez da se boravak naplati, želeći svoju obvezu i odgovornost za Kristijana ispoštovati cijelo vrijeme njegova boravka u Kini", opisala nam je Slavica iskustvo iz Kine.

Slavica se željela još jednom zahvaliti svim ljudima koji su im svojim donacijama omogućili liječenje Kristijana, kao i nesebičnoj pomoći Tehvide Rekić. Danas je Kristijan puno bolje, tjelesno i psihički, no potrebna mu je intenzivna rehabilitacija narednih 6 mjeseci, po mogućnosti u vodi. Vježbati mora svakodnevno, za što su neophodna financijska sredstva, stoga se akcija za pomoć Kristijanu nastavlja. On nije u potpunosti izliječen, na izlasku iz klinike rečeno im je da postupak matičnim stanicama treba ponoviti nakon šest mjeseci i tada bi mu se vratile sve funkcije. Kristijan još nema finu motoriku, no hoda samostalno. Pred njim je put oporavka koji iziskuje fizikalnu terapiju, a dva ili tri tretmana tjedno od 20 do 30 minuta koja može ostvariti, u najboljem slučaju preko HZZO-a, ne znače gotovo ništa.

Zahvaljujući dobrim ljudima Kristijan je istrgnut iz kandži smrti i nalazi se na putu do potpunog ozdravljenja. Svi koji imate mogućnosti ili ideju kako pomoći Kristijanu i njegovoj majci Slavici da u potpunosti pobijede - po našim liječnicima neizlječivu - bolest, možete ih kontaktirati na telefon 095 87 55 444.

Piše: Božica Ravlić

 

 

Povezane vijesti