Skandal u Dubrovniku: Vozač gradskog autobusa odbio voziti mladića s invaliditetom

Iako su prisutni putnici uvjeravali vozača da pusti mladića na srednja vrata, gdje postoji pregibni most za invalidska kolica, on je to kategorički odbio. Putnici su se zatim počeli derati na vozača te napravili mjesta za mladića u autobusu

 

U Dubrovniku se prije koji dan dogodio incident u kojem su osobi s invaliditetom bila narušena temeljna građanska prava.

Desetljećima se Dubrovnik u raznim izborima za najpoželjnije turističke destinacije turizma smješta među lidere u svijetu te kao jedno od omiljenih odredišta za kruzere.

Incident se zbio na autobusnoj stanici u Petki, kada vozač autobusa 1A, koji iz Mokošice kreće u 20:05 sati, nije dopustio mladiću u invalidskim kolicima ulazak na srednja vrata autobusa. Da situacija bude apsurdnija, radi se o novom niskopodnom autobusu koji je i predviđen da se s njim neometano mogu voziti osobe s invaliditetom. Autobusi su nedavno kupljeni upravo zato kako bi i turisti s invaliditetom imali mogućnost razgledati znamenitosti Dubrovnika. Iako su prisutni putnici uvjeravali vozača da pusti mladića na srednja vrata, gdje postoji pregibni most za invalidska kolica, on je to kategorički odbio. Putnici su se zatim počeli derati na vozača te napravili mjesta za mladića u autobusu. No, vozač i dalje nije želio popustiti, već im je odgovorio: "Ima autobus iza nas pa da se na njega ukrca“. Taj drugi autobus bio je stari Libertasov 'Drvenjak', koji, naravno, nije osposobljen i prilagođen osobama s invaliditetom. Putnici koji su bili prisutni nemilom događaju navode kako je rečeni vozač i inače grub prema ljudima koji imaju nesreću da se s njime voze, no da je ovaj put "prevršio svaku mjeru“. Takvo ponašanje sramota je za grad kakav je Dubrovnik.

M. Damjanović