Studija: Zašto su žene koje su pobijedile rak dojke i dalje u opasnosti?

Znanstvenici upozoravaju da fizička aktivnost nakon dijagnoze raka dojke povećava šanse za preživljavanje, a postoje dokazi koji upućuju da tjelovježba smanjuje šanse za povratak raka. Održavanje tjelesne forme važno je i za nošenje s psihofizičkim teretom koje nosi dijagnoza, operacija, terapija i postoperativna faza

 

Tjelovježba pomaže pri oporavku od raka dojke, ali najnovija studija pokazuje kako žene koje su preboljele rak dojke nisu dovoljno aktivne.

Poznato je da je tjelesna aktivnost korisna i zdrava, ali američki istraživači u studiji, objavljenoj u znanstvenom časopisu Cancer, ukazuju na problem nedovoljne tjelesne aktivnosti žena koje su preživjele rak dojke.

Prema preporukama Svjetske zdrastvene organizacije, odraslima se preporuča barem 150 minuta umjerene tjelovježbe ili 75 minuta intezivne tjelovježbe tjedno.

Nažalost, ova studija je pokazala da samo 35 posto žena koje su preživjele rak dojke zadovoljavaju minimalnu razinu vježbanja.

Znanstvenici upozoravaju da fizička aktivnost nakon dijagnoze raka dojke povećava šanse za preživljavanje, a postoje dokazi koji upućuju da tjelovježba smanjuje šanse za povratak raka. Održavanje tjelesne forme važno je i za nošenje s psihofizičkim teretom koje nosi dijagnoza, operacija, terapija i postoperativna faza.

Velika je šteta što većina žena, nakon što su prošle kalvariju raka dojke, zanemare važnost tjelesne aktivnosti. Obiteljski liječnici i čitav zdrastveni sustav morali bi izraditi upute koje bi ukazale svakoj ženi koja je pobijedila rak dojke da borba nije nikada gotova i da tjelovježba igra važnu ulogu u potpunom i trajnom oporavku.

B. Šutalo

 

Povezane vijesti