Ohrabrujuće otkriće: Pravilnom prehranom značajno se može smanjiti rizik od raka dojke

Činjenica da ste žena, da ste u određenoj rizičnoj dobi i da imate obiteljsku povijest raka dojke ipak su tri najveća faktora rizika nastanka ove opake bolesti

 

Jedenje velikih količina crvenog mesa u mladosti povećava rizik od raka dojke, navodi se u novom američkom istraživanju.

Harvardski znanstvenici tvrde da jedenje kombinacije graha, graška, leće, slanutka i mesa peradi umjesto crvenog mesa smanjuje rizik nastanka raka dojke kod mladih žena.

No stručnjaci iz Velike Britanije upozoravaju da treba biti oprezan sa zaključcima jer ostale brojne studije ne potvrđuju nikakvu vezu između konzumiranja crvenog mesa i nastanka raka dojke.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da konzumiranje velike količine crvenog i obrađenog mesa vjerojatno povećava rizik od nastanka raka debelog crijeva.

Najnovije podatke koji povezuju crveno meso i rak dojke donosi nam američka studija koja je pratila 89 tisuća žena u dobi između 29 i 48 godina.

Među njima su harvardski znanstvenici pratili prehrambene navike tri tisuće žena koje su oboljele od raka dojke.

Njihova analiza je pokazala da veći unos crvenog mesa u mladosti povećava rizik od nastanka raka dojke, a nalaze su objavili u The British Medical Journal.

Dr. Mryam i njezine kolege naglašavaju da je rizik malen ali da se ne smije zanemariti.

Prof. Tim Key, epidemiolog s oksfordskog sveučilišta, tvrdi da je veza između raka dojke i crvenog mesa minorna i da dokazi iznijeti u američkoj studiji nisu dovoljno čvrsti da se pobiju dosadašnja saznanja da nema veze između konzumiranja crvenog mesa i nastanka raka dojke.

"Žene mogu reducirati rizik od nastanka raka dojke pazeći na tjelesnu težinu, nekonzumiranjem alkohola, tjelovježbom, što ne znači da nije preporučljivo zamijeniti crveno meso ribom ili mesom peradi“, dodao je prof. Key.

Prof. Valerie Beral, znanstvenica s oksfordskog sveučilišta koja se bavi epidemiologijom i razvojem raka dojke, izjavila je da postoje deseci istraživanja koja se bave prehrmbenim navikama i nastankom raka dojke.

"Sveukupnost dosadašnjih podataka ne pokazuje nikakvu vezu između konzumiranja crvenog mesa i nastanka raka dojke tako da izolirana studija nije dovoljna“, rekla je prof. Beral.

Dakle, zdrav stil života svakako pomaže smanjivanju rizika od nastanka raka dojke, ali nažalost to nije dovoljno.

Činjenica da ste žena, da ste u određenoj rizičnoj dobi i da imate obiteljsku povijest raka dojke ipak su tri najveća faktora rizika nastanka ove opake bolesti.

Branimir Šutalo  

 

Povezane vijesti