Igranje Boga: Znanstvenici rekreirali virus španjolske gripe koji je usmrtio milijune ljudi

Kritičari su oštro osudili ovaj znanstveni pothvat. Istaknuli su kako postoji rizik da bi on mogao ''procuriti'' iz laboratorija

 

Znanstvenici sa sveučilišta Wisconsin-Madison kreirali su izumrli virus španjolske gripe koji je prije stotinjak godina usmrtio 50 milijuna ljudi. Međunarodni tim znanstvenika na čelu s profesorom Yoshihirom Kawaokom stvorio je po život opasan virus koji se u samo 3 posto razlikuje od španjolske gripe, pojašnjava RT.
On je repliciran iz virusa ptičje gripe od koje obolijevaju divlje patke. Potom su njime zaraženi laboratorijski tvorovi da bi se ustanovilo kojom brzinom se virus širi među životinjskom populacijom.

"Cilj istraživanja bio je procijeniti na koji se način virus rađa i širi u prirodi i njegov pandemijski potencijal na ljudsku rasu", kazao je Kawaoka.

Kritičari su oštro osudili ovaj znanstveni pothvat. Istaknuli su kako postoji rizik da bi on mogao ''procuriti'' iz laboratorija.

"Ovakva istraživanja su nužna da bi se stvorila zaštita i cjepiva protiv gripe. Poduzeli smo sve mjere opreza i zaštite iako postoje rizici", odgovorio je Kawaoka.
VLM

 

Povezane vijesti