Centar Dubrava: Dirljiv oproštaj od maturanata

Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava (osnovan odlukom Sabora Republike Hrvatske davne 1966. godine) provodi programe na razini gimnazije, strukovnog obrazovanja i industrijsko obrtničkog zanimanja (SSS) kao i programe namijenjene učenicima s većim teškoćama (NSS). Učenici koji završe četverogodišnje školovanje mogu nakon položene Državne mature bez ikakvih problema nastaviti svoje obrazovanje na nekom od srodnih fakulteta ili viših škola. Ove je školske godine Centar polazilo više od četrdeset maturanata a ispit Državne mature prijavilo je njih devetero. Danas svi oni s nestrpljenjem iščekuju rezultate ispita koji bi im trebali otvoriti novu stranicu puta ka njihovom daljnjem školovanju na nekoj od visokoškolskih obrazovnih ustanova.

Subota 14. lipnja bila je za maturante, njihove nastavnike, odgajatelje, roditelje i sve ostale djelatnike Centra osobito svečan dan. Istodobno, radostan i sjetan. Radostan, zbog uspješnog završetka škole, a vidljivo tužan zbog trajnoga odlaska tih mladih ljudi iz Centra u kojemu su odrastali i osjećali se dijelom jedne velike složne obitelji. Za takvo ozračje treba ponajprije zahvaliti svima onima koji skrbe i daju svoj golemi doprinos kako bi se u toj velikoj obitelji svi jednako dobro osjećali.

Uz dirljive riječi i poneku suzu nastavnika, odgajatelja, i samih maturanata te prozivanje svakog maturanta poimence uz izuzetno duhovite šaljive opaske njihovih profesora, svečanost je potrajala do kasnih podnevnih sati. Na kraju se svima još jednom dirljivim riječima obratila ravnateljica Centra mr. sc.Tatjana Tarandek poručivši maturantima da ne posustaju pred preprekama već da hrabro krenu putem što višeg obrazovanja koji će ih sigurno dovesti do željenoga cilja.

Zvjezdana Stančić