Ana Komparić Devčić: Lokalne samouprave više brinu za plaže za pse nego za OSI

Branko Hrg (HSS) drži kako je saborska rasprava o izvješću pravobraniteljice za OSI Anke Slonjšak potvrdila da se u Hrvatskoj vodi stihijska, umjesto sustavne brige o osobama s invaliditetom

 

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak apelirala je danas da se ne zaborave, odnosno da se pomogne osobama s invaliditetom iz poplavljene istočne Slavonije koje su izmještene iz svojih domova i upitno je kad će se u njih vratiti.

Neke od tih osoba živjele su u opremljenim i prilagođenim prostorima i u tom smislu očekujem vašu podršku i da se angažirate, poručila je Slonjšak saborskim zastupnicima koje je danas izvjestila o svom radu u 2013. godini.

Zastupnike, ali i sve druge koji mogu i žele pomoći, pozvala je da pomognu udruzi Zvjezdica iz Gunje koja provodi program vezan za poludnevni i dnevni boravak za mlade i djecu s invaliditetom.

I njihov, potpuno novi i opremljeni prostor je poplavljen, pa pozivam sve koji mogu da pomognu toj udruzi da se prostor čim prije vrati u funkciju, rekla je Slonjšak.

Izrazila je žaljenje što je vrlo malo zastupnika nedavno u Saboru pogledalo predstavu koju su pripremila djeca s teškoćama.

Gordana Sobol (SDP) najavila je kako će se to, možda, ipak ispraviti.

Zamisao je da djeca ponovno dođu u Sabor na jesenskom zasjedanju i da svoju predstavu izvedu u Sabornici, rekla je Sobol.

Saborski klubovi unisono su hvali rad pravobraniteljice u 2013., upozoravajući da pet posto invalida u Hrvatskoj, odnosno čak 100 tisuća ljudi, živi u siromaštvu.

Za takvo stanje krive nerazumijevanje okoline, države, ali i gradova i općina.

Ana Komparić Devčić (SDP) upozorila je tako da Hrvatska ima svega osam plaža za invalide.

"Oprostite što ću ovo izgovoriti, ali naše jedinice lokalne i regionalne samouprave više brige ulažu u uređenje plaža za pse, nego plaža za invalide", ustvrdila je Komparić Devčić.

HDZ-ovu Željku Reineru neprihvatljivo je zakonsko ograničenje po kojem se djeci s invaliditetom smanjuje iznos invalidnine ako ostvare pravo na stipendiju.

"Ako im tako destimuliramo obrazovanje, ne možemo se čuditi što ih čak 75 posto ima samo osnovnu školu", rekao je Reiner.

Branko Hrg (HSS) drži kako je saborska rasprava o izvješću pravobraniteljice potvrdila da se u Hrvatskoj vodi stihijska, umjesto sustavne brige o osobama s invaliditetom.

Ne predlažite, nego inzistirajte na rješavaju problema, preporučio je Hrg pravobraniteljici Slonjšak.

Hina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Povezane vijesti