Novinar Economista predsjednika Tuđmana nazvao 'nacionalistom i autoritarnim vladarom'

Prvi hrvatski predsjednik doveo je zemlju u međunarodnu izolaciju, no to se promijenilo 2003., dolaskom na vlast Ive Sanadera, ocijenio je Tim Judah u analizi za BBC

Integracija Hrvatske u EU 1. srpnja bit će okončanje uspješnog pregovaračkog procesa, no Hrvatska je danas više nije ona ista država koja je veljači i 2003. podnijela zahtjev za punopravno članstvo u Uniji, naglasio je u svojoj analizi za britanski BBC novinar Economista Tim Judah koji je dao pregled Hrvatske od njezina osamostaljenja preko međunarodne izolacije do punopravnog članstva u EU.

Judah ističe da je Hrvatska zemlja u kojoj je danas gospodarstvo već petu godinu zaredom u recesiji te da su Hrvati ''ljutiti i gnjevni'', što zbog visoke nezaposlenosti od 20,4 posto, što zbog činjenice da je od osamostaljenja države 1991. mali broj ljudi stekao bogatstvo, dok je običnim ljudima život sve teži.

Stoga Hrvati jedva čekaju vidjeti promjene koje će nastupiti nakon ulaska u EU, iako je hrvatsko gospodarstvo već sad, premda nije njen dio, u eurozonu potpuno integrirano. Najviše bi se to trebalo osjetiti u poljoprivrednom sektoru koji je sada uvelike zanemaren, smatra Judah koji kao naš najveći kapital ističe prelijepu obalu i turizam.

Novinar Economista podsjetio je i na ratne godine te činjenicu da je RH 1995. bila opustošena ratom.

Tuđmana je ocijenio ne samo nacionalistom, već i ''autoritaranim vladarom'' koji je zemlju doveo u međunarodnu izolaciju. No to se promijenilo 2003., dolaskom na vlast Ive Sanadera. Tada se radikalno promijenila i politika vodeće stranke HDZ-a. Nakon toga Hrvatska je ušla u NATO, započela pristupanje EU te uredila odnose sa susjednim držvama kao i suradnju sa sudom u Haagu. Promjene su otišle toliko daleko da je i sam bivši premijer Sanader 2010. uhićen i optužen za korupciju. U Tuđmanovoj eri takvo nešto bilo je nezamislivo, no danas to više nije slučaj, napomenuo je, između ostalog, Judah.

VLM

Foto: Anto Magzan/PIXSEL