Krugovi: Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje

Mnogobrojne radionice i programi koje provodi Centar Krugovi namijenjeni su za sve dobne skupine, a posebno ih veseli kada im se za pomoć ili savjet jave roditelji djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom

 

Krugovi – centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje osnovan je 2010. godine. Vjerujemo, pronaći ćete nešto za sebe u mnogobrojnim projektima koje provode za sve dobne skupine, a posebno ih veseli kad im se jave osobe s invaliditetom te djeca s teškoćama u razvoju.

Centar je otvoren za besplatno psihološko savjetovanje maligno oboljelih, primit će vas na savjetovanje dolaskom u sjedište udruge prema dogovorenom terminu. Možete otići u šetnju i na kavu s terapeutom, razgovarati telefonom, putem Skypa, ili pisati mailove.

'Djeca za 5' ekološko je humanitarni projekt kojim djeca doniraju svoje čiste i neoštećene igračke udruzi, a provodi se u suradnji sa školama i vrtićima. Udruga igračke nudi građanima na štandu tržnice Utrine koji Tržnice grada Zagreba daju besplatno u te svrhe. Igračke se poklanjaju građanima, a oni zauzvrat doniraju simbolične novčane iznose koji se prosljeđuju obiteljima s bolesnom djecom u dogovoru s Centrom za socijalni rad. U ovom projektu je do sada sudjelovalo više od 30 škola grada Zagreba.

Humanitarno djelovanje 'I kuna je dovoljna' osmišljeno je kako bi se aktivirali građani na pomoć djeci, mladima i odraslima oboljelim od malignih bolesti te socijalno ugroženim obiteljima. Ovo humanitarno djelovanje gostuje već godinu i pol svaki tjedan u nekom shoping centru grada Zagreba te je na taj način do 24. lipnja 2014. prikupljeno oko 800.000 kuna. Sva sredstva zbrajaju se sa sredstvima iz projekta 'Djeca za 5' te prosljeđuju maligno oboljelima i socijalno ugroženima. Do sada je kroz ovakve akcije oko 300 maligno oboljelih osoba primilo financijsku pomoć.

Za maligno oboljele provode i projekt 'Čitam ti blizinu u kojem nude društvo malignim osobama kako se ne bi osjećali usamljenima. Projekt je namijenjen osobama koje su vezane uz krevet ili kuću.
Dvoje volontera dolaze u posjet i čitaju osobi 20 do 30 minuta. Nakon toga izmjenjuju misli o pročitanom. Tako osobi obogate vrijeme, omoguće joj slijed kvalitetnijih misli uslijed slušanja toplih, ohrabrujućih priča. Osobe se tada ne osjećaju same, osobito ne u bolesti.

"Naš cilj je osiguravanje i organiziranje bračnog, obiteljskog, individualnog i poslovnog savjetovanja članova udruge, osiguravanje i organiziranje radionica i predavanja u svrhu osobnog razvoja i rješavanja konflikata unutar sebe, te njegovanja zdravog odnosa prema sebi i drugima, osiguravanje i organiziranje radionica i individualnog savjetovanja i predavanja za osobe koje boluju od poremećaja hranjenja, organiziranje humanitarnog djelovanja i savjetovanja u svrhu pomoći maligno oboljelim i socijalno ugroženim osobama, održavanje malih dramskih prikaza u svrhu popularizacije psihoterapije i savjetovanja, organizacija izložbi radova nastalih na kreativnim radionicama, organizacija društvenih večeri poput literarnih, glazbenih, dramskih, interesnih skupina (druženja samohranih roditelja, druženja oboljelih od malignih bolesti, druženje volontera)", rekla nam je predsjednica Centra Ivana Grabar, profesorica pedagogije te integrativni gestalt socioterapeut.

Nabrojat ćemo samo neke radionice i programe koje provodi Centar Krugovi:

Zlatne ruke – radionica za žene - antistresna grupna radna terapija na kojoj žene iznose svoje svakodnevne probleme, dijele ih jedna s drugom i slušaju jedna drugu te jedna drugoj govore kako su riješile slične situacije u svojim životima ili kako se sa sličnim problemima nose izrađujući pri tome nešto korisno što će se moći unovčiti i tako skupljenim financijskim sredstvima pomoći oboljeloj djeci. Radionici se priključuju osobe iz svih sfera života; zaposleni i nezaposleni, oboljeli i zdravi, osobe s invaliditetom.

Razvojno-kreativne radionice za djecu od 7 do 10 godina
Djeca subotom dolaze u udrugu i uče temelje koji im pomažu u osobnom razvoju; pri tome izrađuju predmet koji će ih cijeli tjedan podsjećati na ono što su učili subotom.Temelji u podučavanju osobnog razvoja bili su: pozitivna slika o sebi, učvršćivanje osobnih granica, sukob i reagiranje u sukobu, kako reći 'ne'.

Ekološko humanitarna akcija 'Čep po čep, pun je džep'

Prikupljanjem čepova pomažu oboljelima od leukemije u suradnji sa Udrugom oboljelih od limfoma i leukemije u Čakovcu. Čepove prikupljaju stanari zgrada, učenici škola, svi ljudi koji to žele. Čepovi se nakon toga odnose u skladište Zvijezde koja podržava ovu akciju te čepove prosljeđuje u Čakovec u UOLL. UOLL ih unovčava i na taj način pomaže svojim korisnicima.

Družionica Feminem je zamišljena kao vid njegovanja ženskog prijateljstva. Žene su sklone zapusititi svoje veze, okrenuti se mužu, djeci, poslu, postati žrtve prilagođavanja drugima na uštrb sebe. Često su sklone zanemariti ili uopće ne vidjeti svoje potrebe.

Tijelo i Psiha - radionice za osobe nezadovoljne tjelesnom težinom, na radionicama istražujemo povezanost između našeg tijela i psihe, upoznajemo sebe, raskrinkavamo naše obrasce ponašanja prema hrani, postajemo svjesniji naših deficita, učimo prihvaćati svoj problem, voljeti sebe kako najbolje znamo i umijemo sada.

"Svoje djelovanje u budućnosti planiramo dopuniti sljedećim aktivnostima i projektima:

Iskustveno edukativne radionice za odrasle. Vještine roditeljstva i partnerstva. Održavanje besplatnih interaktivnih predavanja o načinima nošenja sa stresom i kvalitetnijeg življenja Radionice životnih vještina za tinejdžerski uzrast – od 11 do 14 godina. Radionice i predavanja, tribine: Vještine komunikacije u partnerskim odnosima. Radionice, predavanja, tribine: Vještine komunikacije za roditelje. Supervizija i iskustvene grupe za prosvjetne djelatnike. Radionice za osobe s poremećajem prehrane. Klub čitatelja. Druženja interesnih skupina (samohranih roditelja, osoba oboljelih od malignih bolesti). Društvene večeri poput literarnih, glazbenih, dramskih. Druženje uz društvene igre za djecu i odrasle. Radionice za socijalno ugrožene skupine građana (kako se prehraniti sa minimalnim prihodima).

Sve radionice, predavanja, tribine održavat će se pod stručnim vodstvom (psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, nutricionisti i dr.). S nadom da smo privukli vašu pozornost bit će nam drago da nas posjetite", zaključila je Ivana Grabar.

Više o centru na stranici www.krugovi.hr

Piše: Božica Ravlić