Centar Sunce: Upravljanje ljutnjom i trening samoobrane

Postavljanje osobnih granica kako nas drugi ne bi mogli povrijediti i poštivanje tuđeg mišljenja, prava i dostojanstva kao osobe, sve su to sastavni dijelovi edukacija i aktivnosti projekta kao i samih radionica 

 

Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce u sklopu projekta "Nasilje nije ljubav" koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih organizira besplatne treninge "Upravljanje ljutnjom" i trening samoobrane.

Trening upravljanja ljutnjom možete proći u tri odvojene radionice u tri dana:

Radionica "Prepoznajte svoju ljutnju" održat će se 2. srpnja od 17 do 20 sati, Golikova 44.

Svrha radionice je da osvijestite što je to ljutnja, koji su okidači ljutnje, prema kojim emocijama mogu predvidjeti i spriječiti da moja ljutnja ne eskalira. Posvijestit ćete tjelesne simptome ljutnje koji Vam mogu pomoći da lakše kontrolirate svoje ponašanje uzrokovano ljutnjom.

Druga radionica "Alati za kontrolu ljutnje" održat će se 7. srpnja od 17 do 20 sati, Golikova 44. Poučiti će sudionike kako adekvatno kontrolirati ljutnju kroz upotrebu različitih tehnika i metoda poput: "Upozoravajućeg svjetla“, "Brojanje do 10“, „Unutanji govor“ i "Razmisli opet“.

Završna radionica "Lanac kontrole moje ljutnje, odnosno kako izbjeći situacije koje u nama izazivaju agresiju" bit će 9. srpnja od 17. do 20 sati, Golikova 44. Primjenom upitnika samoprocjene, sudionici će osvijestili na koji način reagiraju u situacijama koje kod njih izazivaju ljutnju. Kroz iskustveno učenje upoznat će se s tzv. Lancem kontrole bijesa.

Projekt je osmišljen s ciljem provodbe niza aktivnosti namijenjenih mladima kako bi se prevenirala pojava nasilja u njihovim ljubavnim vezama. Želja Centra je omogućiti jednaku priliku svim mladima na dostupnost informacija, edukacija i psiho-socijalnih radionica, kao i drugih aktivnosti u svrhu jačanja osobnog integriteta mladih generacija te kako se nenasilno izboriti za svoje potrebe i vlastitu budućnost, uz poštivanje slobode i integriteta svake druge osobe.

Svaki čovjek osjeća ljutnju ukoliko ga netko namjerno povrijedi ili prijeđe njegove osobne granice. Ljutnju osjeća osoba koja teško kontrolira svoje osjećaje i to izražava nekom vrstom agresije prema drugoj osobi ili pak s druge strane, ljutnju također osjeća osoba koja "trpi“ tuđu ljutnju/agresiju, tj. koja se trenutno nalazi u ulozi žrtve. U nekim situacijama možemo se susresti s ljudima koji svoju ljutnju izražavaju kroz fizičku agresiju, no tada je samoobrana legitimno oružje, a bjeg jedino razumno rješenje ukoliko ga možemo iskoristiti. Zbog toga besplatne radionice Upravljanja ljutnjom i trening samoobrane, koje Vam možda mogu spasiti život, ali još više mogu poboljšati kvalitetu Vašeg života na način da se osjećate samopouzdanije i sigurnije kada "preuzmete svoj život u svoje ruke".

Postavljanje osobnih granica kako nas drugi ne bi mogli povrijediti i poštivanje tuđeg mišljenja, prava i dostojanstva kao osobe, sve su to sastavni dijelovi edukacija i aktivnosti projekta kao i samih radionica na kojima možete besplatno sudjelovati.

Trening Vam može pomoći osobno, ali i profesionalno, u budućem radu.

B. Ravlić