Iskustvo zlata vrijedi: Projekt koji budi nadu u veće zapošljavanje osoba s invaliditetom

Studenti s invaliditetom u sklopu projekta 'Iskustvo zlata vrijedi', koji je pokrenuo Poslovni dnevnik, dobili su priliku, kroz radnu praksu, pokazati poslodavcima koliko uistinu vrijede kao radnici i natjecati se za stalni posao

 

U sklopu projekta 'Iskustvo zlata vrijedi' u zagrebačkom hotelu Westin objavljena su imena 18 studenata s invaliditetom koji su dobili mogućnost radne prakse u renomiranim hrvatskim tvrtkama. Riječ je o projektu kojeg je pokrenuo Poslovni dnevnik kako bi proširio svijest o problematici zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj i ukazao na prepreke i izazove s kojima se svakodnevno susreću. Cilj projekta je potaknuti ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u hrvatskom društvu.

Westin 128 Westin 126 Westin 122 Westin 117 Westin 114 Westin 108 Westin 100 Westin 065 Westin 062 Westin 061 Westin 055 Westin 051 Westin 047 Westin 042 Westin 037 Westin 024 Westin 017 Westin 013

Natječaj je bio otvoren od 14. travnja i trajao sve do 15. lipnja, a na njega su se mogli prijaviti svi redovni studenti s invaliditetom. Projekt su također podržali Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, dok je stručni partner projekta Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, a operativni partner udruga Zamisli.

U projektu je sudjelovalo 18 partnera-poslodavaca koji će omogućiti izabranim studentima s invaliditetom radnu praksu s mogućnošću zapošljavanja.

Nazočnima se na događanju obratio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji je istaknuo da je 'Iskustvo zlata vrijedi' projekt kojim se može značajno poboljšati položaj mladih osoba s invaliditetom. "Iznimno mi je drago da su studenti, ali i šira javnost, prepoznali dobrobit ovog projekta. U Ministarstvu konstantno radimo na tome da smanjimo prepreke prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom kako bi mogli ravnopravno sudjelovati u društvu. Također, to je i najbolji način da se uklone predrasude i negativni stereotipi koji su prisutni“, rekao je ministar Mrsić.

Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta istaknula je važnost projekta u kontekstu uključivanja mladih osoba s invaliditetom na tržište rada.

"Našem društvu potrebni su pozitivni primjeri te mi je drago što Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta ima priliku poduprijeti kvalitetan projekt. Iznimno je važna stvar što mlade osobe još u fazi studija dobivaju priliku za stjecanjem radnog iskustva koje im zaista može zlata vrijediti“, naglasila je pomoćnica ministra Beljo Lučić.

Andrea Borošić, direktorica Poslovnog dnevnika, istaknula je kako je njezin list, u vrijeme kada situacija na tržištu rada općenito nije povoljna, odlučio pomoći mladim osobama s invaliditetom čiji je položaj na tržištu rada još nepovoljniji.

"Poslovni dnevnik pokrenuo je projekt Iskustvo zlata vrijedi kako bi proširio svijest o problematici zapošljavanja osoba s invaliditetom. Ovo je mali korak, ali ovakvim projektima može se napraviti veliki iskorak prema ravnopravnom uključivanju osoba s invaliditetom u društvo“, rekla je Andrea Borošić.

Na skupu u Westinu nazočili su i predstavnici tvrtki-partnera projekta koji su izabranim studentima osobno uručili priznanja za osvojenu radnu praksu. Većina praksi započet će već tijekom mjeseca, ovisno o dogovoru između studenata i poslodavaca.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kaže kako je ovo tek jedan kamenčić u mozaiku zapošljavanja osoba s invaliditetom. Taj mozaik bi trebao pokrivati i obrazovanje, posebno obrazovanje na fakultetu, praksu, a na kraju i zaposlenje kod poslodavca.

"Puno očekujemo od zakona koji je usvojen u Saboru a stupit će na snagu 1. siječnja 2015. godine o kvotnom zapošljavanju osoba s invaliditetom. Ja osobno smatram da su osobe s invaliditetom izuzetno dobri radnici, kvalitetni, a usto oni u tvrtku donose jedan novi način razmišljanja i odnosa. U ovom trenutku traje izrada očevidnika i upisivanje u očevidnik osoba s invaliditetom koje rade kod poslodavaca. Ja tu ne vidim da će biti nekih problema, bilo bi mi drago da nakon godinu ili dvije vidimo značajan porast osoba s invaliditetom koje su zaposlene. Oni koji budu morali plaćati penale zato što nisu zaposlili osobe s invaliditetom, ta ćemo sredstva ponovno usmjeriti u zapošljavanje OSI populacije. Ta sredstva ne idu u proračun nego u prilagodbu radnih mjesta i za poticaj poslodavcima koji zaposle više osoba nego što im je određeno zakonom", otkrio je za kraj ministar Mrsić.

Piše: Marko Damjanović

Foto: Stjepan Hojsak