Novinar - najgori posao u svijetu

Čak je bolje biti drvosječa ili vojnik, nego novinar u tisku, prema tradicionalnom godišnjem istraživanju Careercasta, agencije specijalzirane za zapošljavanje

Konačno imamo i službenu potvrdu onoga što smo mi u cehu, koji se nekoć ponosno zvao Sedmom silom, znali već godinama. Biti novinar najgori je posao u svijetu, ne samo zbog činjenice da se lako i glava može izgubiti, nego i zbog bijedne nadnice za pretrpljeni stres. Od novinara bolje su rangirani pastiri, drvosječe, i slična zanimanja. Dobra preporuka za one koji planiraju studirati žurnalistiku... A pogotovu se specijalizirati za novinara u tisku.

Novinar tiska, naime, ove je godine najgore zanimanje koje možete imati, prema istraživanju Careercasta, agencije specijalzirane za zapošljavanje, koja već 25 godina u SAD-u ocjenjuje između 200 zanimanja njihove prednosti i mane.

Redakcije koje se sve više smanjuju, rezanje budžeta i konkurencija interneta, stvorili su jako teške uvjete za novinare tiskanih medija. Predviđa se kako će do 2020. broj ponuđenih poslova pasti za 6 posto, dok će prosječna plaća nastaviti padati.

Novinari tiska loše su prošli i zbog viskostresnog posla, kratkih rokova, niske plaće i zahtjeva da se radi u svim uvjetima kako bi se dobila priča. Ali novinarstvo nije umiruća umjetnost, niti je izvještavanje struka bez perspektive. Novinari su se morali prilagoditi.

Internet novinari - što je drugačiji posao prema ocjeni Jobs Rateda - imaju bolje izglede, ali nažalost to je profesija koja pruža manju plaću i zahtjev za proizvodnju više sadržaja u što manje vremena, što povećava stres.

Idući na listi su drvosječe, posao koji smatra jednim od najopasnijih poslova na tržištu rada. 64 drvosječe poginulo je na radu u 2011. u SAD-u. Rad s velikom i teškom mašinerijom i velika udaljenost bolnica često su tragični za radnika. Isto je i s radnicima na naftnoj platformi, gdje fizička opasnost i ozljede neprestano prijete.

TOP 10 najgorih poslova

1. Novinar tiska
2. Drvosječa
3. Vojnik
4. Glumac
5. Radnik na naftnoj platformi
6. Mljekar
7. Očitavač brojila
8. Poštar
9. Krovopokrivač
10. Stjuard/stjuardesa

TOP 10 najboljih poslova

1. Aktuar
2. Inženjer biomedicine
3. Inženjer softvera
4. Audiolog
5. Financijski planer
6. Zubni tehničar
7. Okupacijski terapeut
8. Optometrist
9. Fizioterapeut
10. Analitičar računalnih sustava

In-Portal / VLM