Epidemija raka u Latinskoj Americi, je li Europa na redu?

Bolest trenutačno predstavlja gubitak od četiri milijarde dolara godišnje u regiji, ne samo zbog skupih troškova liječenja nego i zbog utjecaja na gospodarstvo i prijevremenog gubitka života

Stres, egzistencijalna nesigurnost, porast siromaštva i nezaposlenosti.... Sve su to simptomi koji su doveli do porasta broja oboljelih na jednom dalekom kontinentu, a koji je, prema tim pokazateljima, Europi jako blizu. Možemo li se,dakle, osjećati sigurnima pred kugom modernog doba?

Latinska Amerika suočit će se s epidemijom raka ako vlada ne reagira brzo kako bi poboljšala sustav zdravstva i liječila siromašne, upozorili su znanstvenici u izvješću objavljenom u petak u časopisu The Lancet Oncology.
Objavljeno u okviru konferencije Skupine za suradnju u latinoameričkoj onkologiji 2013. u Sao Paulu, izvješće govori da je 13 smrtnih slučajeva zabilježeno na 22 slučaja raka u tom području nasuprot 13 na 37 slučajeva u SAD-u i 13 na 30 slučajeva u Europi.

Glavni razlog je prekasna dijagnoza, kažu autori studije.

"Istraživači ocjenjuju da će do 2030. godine 1,7 milijuna slučajeva raka biti dijagnosticirano u Latinskoj Americi i na Karibima i bit će više od milijun smrtnih slučajeva zbog raka godišnje", ističe se u izvješću.

Bolest trenutačno predstavlja gubitak od četiri milijarde dolara godišnje u regiji, ne samo zbog skupih troškova liječenja nego i zbog utjecaja na gospodarstvo i prijevremenog gubitka života.

"Ti će troškovi još puno porasti ako vlade ne usvoje usklađene akcije radi zaustavljanja rastućeg utjecaja raka u toj regiji", ističe se u studiji.

"Puno stanovnika regije, posebno u siromašnim zajednicama, urođeničkim ili ruralnim, imaju slab ili nikakav pristup službama za borbu protiv raka, problem pojačan slabim investiranjem u zdravstvo i vrlo neujednačen u većini latinoameričkih zemalja", dodaje se u izvješću.

Drugi je čimbenik što više od polovice Latinoamerikanaca nema pristup kvalitetnom zdravstvenom sustavu.

In-Portal / Hina