Američki virolog na tragu otkrića cjepiva protiv virusa ptičje gripe

"Nemoguće je predvidjeti kad bi taj virus mogao mutirati i biti u stanju prenositi se među ljudima. Zato situaciju shvaćamo vrlo ozbiljno", objašnjava Anthony Fauci, direktor Američkog instituta za alergije i zarazne bolesti

Novi virus ptičje gripe H7N9 kojim je već zaraženo 107 osoba u Kini i jedna na Tajvanu, od kojih su 22 preminule, mogao bi u bilo kojem trenutku postati prenosiv među ljudima što zahtijeva spremnost glede pronalaska cjepiva, ocjenjuje ugledni američki virolog.
"Nemoguće je predvidjeti kad bi taj virus mogao mutirati i biti u stanju prenositi se među ljudima. Zato situaciju shvaćamo vrlo ozbiljno", objašnjava Anthony Fauci, direktor Američkog instituta za alergije i zarazne bolesti.

"To još nije slučaj, što je ohrabrujuće, ali moramo biti spremni za tu mogućnost", rekao je, dodajući da se radi na razvoju cjepiva protiv virusa H7N9.

Iako "ne možemo u potpunosti dokazati da već nije došlo do prijenosa među ljudima", pomnim ispitivanjem ekipa iz kineskih Centara za prevenciju i nadzor bolesti nad više od tisuću osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim pojedincima, "nije identificiran nijedan slučaj zaraze među ljudima", ističe Fauci.

"Možemo biti sigurni da bi bilo infekcija među tih tisuću osoba da je virus prenosiv", naglašava on.

Studija objavljena u četvrtak u britanskom medicinskom časopisu The Lancet potvrđuje da H7N9 dolazi od peradi te da nije, zasad, u stanju prenositi se s čovjeka na čovjeka.

Hina