Vijeće za elektroničke medije: Nema kršenja zakona ako se životno partnerstvo naziva gey brak

Udruga U ime obitelji navela je u pritužbi Vijeću prije tjedan dana kako se građani, izjednačavanjem "gej braka" i instituta "životnog partnerstva" pogrešno informirani i dovedeni u zabludu

 

 Agencija za elektroničke medije odgovorila je udruzi "U ime obitelji", koja je od Vijeća zatražila da opomene medije koji koriste termin "gej brak" za institut "životnog partnerstva", kako u sadržajima koje udruga navodi nema elemenata kršenja Zakona o elektroničkim medijima ni drugih pravnih propisa iz njene nadležnosti, pa Vijeće nema osnove za postupanje.

"Agencija za elektroničke medije je, postupajući u okviru svojih ovlasti, utvrdila da u sadržajima koje navodi udruga 'U ime obitelji' nema elemenata kršenja Zakona o elektroničkim medijima niti drugih pravnih propisa iz njene nadležnosti. Također, u smislu članka 3. Zakona o elektroničkim medijima Agencija nije ovlaštena i ne može se upuštati ni u procjene novinarskih sloboda izvještavanja i(li) interpretacije bilo kojeg pojma, pa tako ni pojmova 'gej/gay brak', odnosno 'životno partnerstvo' pa je Agencija zauzela stav kako u tom predmetu nema osnove za postupanje. O tome je u svom odgovoru obavijestila predsjednika udruge 'U ime obitelji'", navode u Agenciji za elektroničke medije.

Udruga "U ime obitelji" navela je u pritužbi Vijeću prije tjedan dana kako se građani, izjednačavanjem "gej braka" i instituta "životnog partnerstva" pogrešno informirani i dovedeni u zabludu, čime se stvara pogrešna slika o novoosnovanom institutu te krši ustavni poredak Republike Hrvatske.

Hina
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

 

Povezane vijesti