Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir: Borba za temeljna ljudska prava

"Važno je reći da ne postoji niti jedna odgojno-obrazovna institucija za gluhoslijepe - nema vrtića i škola. Oni su potpuno izostavljeni, smješta ih se ili u škole za gluhe ili pak u škole za slijepe koje im uopće nisu prilagođene i iz kojih izlaze neškolovani", kaže uz ostalo mr. sc. Sanja Tarczay


Mr. sc. Sanja Tarczay, predsjednica 'Dodira', na obilježavanju 20. obljetnice Saveza

Trebate prevoditelja znakovnog jezika ili Vam je potrebna pomoć u komunikaciji i kretanju kontaktirajte Hrvatski savez gluhoslijepih Dodir. Savez omogućava dostojanstven i ravnopravan suživot gluhoslijepih osoba u društvenoj zajednici, te promiče interese gluhoslijepih u Republici Hrvatskoj i izvan nje ostvarivanjem osnovnih ljudskih prava na edukaciju, rehabilitaciju, komunikaciju i socijalizaciju

Cilj udruge Dodir jest aktivno i potpuno uključenje osoba s gluhosljepoćom u sve tijekove svakodnevnog života. Takvo što ne bi bilo moguće bez podrške u komunikaciji i kretanju koju udruga Dodir osigurava svojim korisnicima putem službe podrške i Centra za prevođenje hrvatskog znakovnog jezika koji rade 24 sata dnevno. Telefon/Telefaks: (01) 4923 102 GSM: 091 567 4864

Milan Bandić i Višnja Fortuna u prostorijama Dodira, kada je zagrebački gradonačelnik izabran za novog Ambasadora humanosti

"Činjenica je da, unatoč tomu što postojimo već 20 godina, Savez Dodir i dalje predstavlja jedinu instituciju koja se bavi područjem gluhosljepoće i pružanjem usluga gluhoslijepim osobama. Važno je reći da ne postoji niti jedna odgojno-obrazovna institucija za gluhoslijepe - nema vrtića i škola. Oni su potpuno izostavljeni, smješta ih se ili u škole za gluhe ili pak u škole za slijepe koje im uopće nisu prilagođene i iz kojih izlaze neškolovani. Također, kako oštećenje gluhosljepoće još uvijek nije priznato kao jedinstveno oštećenje - pomagala koja su im potrebna mogu tražiti samo preko udruga gluhih/ udruga slijepih - a ni ona ne odgovaraju u potpunosti na njihove potrebe. Dodir je u 20 godina puno toga napravio, no kad sagledamo trenutnu situaciju kod nas i usporedino je sa situacijom i standardom gluhoslijepih osoba primjerice u skandinavskim zemljama, jasno nam je da je još velik put pred nama", ističe mr. sc. Sanja Tarczay, predsjednica Saveza.

I Josipa Lisac bila je Ambasadorica humanosti Saveza

Savez za sve zainteresirane organizira tečaj hrvatskog znakovnog jezika na koji se možete upisati sredinom rujna. Ne postoje kriteriji za upis, tečaj traje dvije godine, daklečetiri semestra. Održava se jednom tjedno u popodnevnim satima, u trajanju od dva školska sata. Tečaj prati akademsku godinu, počinje u listopadu a završava u lipnju. Plaćaju se udžbenici s DVD-om i knjižica koja služi kao indeks za ovjeravanje semestara, dok je tečaj besplatan. Tečajevi u Zagrebu i Osijeku se održavaju na dvije lokacije: Mjesna zajednica Petar Zrinski, Primorska 32, Zagreb te Učiteljski fakultet, Savska 77, Zagreb. U Osijeku: Info Centar, Ribarska 1 te Strossmayerova 1a, 1. kat. Tečaj u Splitu održava se na lokaciji Info zona, Jerinina 1.
Projekt izgradnje Centra za edukaciju, rehabilitaciju i radnu terapiju osoba s gluhoslijepoćom Dodir inicijativa je Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba Dodir i vrhunac dugogodišnjih napora da se život gluhoslijepih osoba učini bogatijim, aktivnijim i sretnijim. Osim programa edukacije, rehabilitacije i službi podrške za djecu, mlade i odrasle gluhoslijepe osobe Centar Dodir istovremeno će pružati mogućnost i širem građanstvu da zakorači u njihov svijet.

Tom svojevrsnom obrnutnom integracijom lokalna zajednica uključit će se u zajednicu gluhoslijepih osoba stvarajući optimalnu okolinu za sve sudionike potičući međusobni rast i razvoj, suradnju i razmjenu iskustava, uvažavanje i prijateljstvo, primanje i davanje. Centar Dodir kao primjer dobre prakse u osiguravanju službi za gluhoslijepe osobe i osobe s drugim senzornim oštećenjima bit će jedinstveni dnevni Centar ne samo u Republici Hrvatskoj, već i na području južne i jugoistočne Europe, provodeći rehabilitacijsko-edukacijske i stručno-znanstvene programe.

Članovi Saveza s prijateljima na tradicionalnoj 'Šetnji Helen Keller

U povodu obilježavanja 20. godišnjice djelovanja Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima je u kolovozu obišao prostorije Saveza u Vodnikovoj ulici te, kao osvjedočeni prijatelj osoba s teškoćama, prihvatio zamolbu predsjednice Dodira Sanje Tarczay da naslijedi Josipu Lisac na mjestu Ambasadora humanosti Saveza.

"Slaveći ove godine 20. obljetnicu rada Saveza, dogovorili smo neke aktivnosti, uključujući izgradnju Centra za edukaciju, rehabilitaciju i radnu terapiju osoba s gluhoslijepoćom Dodir, a ja sam prihvatio biti anđeo čuvar udruge", istaknuo je zagrebački gradonačelnik dodavši da će ovu novu, počasnu funkciju Ambasadora humanosti preuzeti na Dodirovoj rođendanskoj svečanosti u prosincu. Najavio je, također, kako će Zagreb, prvi u Hrvatskoj, imati prevoditelje za znakovni jezik za predškolsku i školsku djecu, čiji će broj ovisiti o stvarnim potrebama djece, a prvo dijete koje će dobiti svog prevoditelja bit će trogodišnji polaznik Dječjeg vrtića Mali princ.

"U Savezu smo pripremili razna događanja tijekom cijele godine u znak obilježavanja rada na području borbe za prava gluhoslijepih i gluhih osoba, od kojih je zadnje bilo Šetnja Helen Keller na Zrinjevcu a na koje se odazvao velik broj građana. U rujnu kreće turneja Dramskog studija gluhoslijepih osoba Dodir u Split, Osijek, Rijeku i Varaždin, sa završnom predstavom u Zagrebu", kaže mr. sc. Sanja Tarczay.

Više o Hrvatskom savezu gluhoslijepih osoba Dodir na stranici www.dodir.hr

Piše: Božica Ravlić


 


 

 

Povezane vijesti