HUPRT: Tko pismen čita u mraku?

 "Tko pismen čita u mraku?“ provokativan je i poticajan naziv nove aktivnosti udruge HUPRT kojom po prvi put obilježavaju Međunarodni dan pismenosti

Poznati glumci i TV voditelji pozivaju vas na jedan mrak-događaj.

Udruga HUPRT i njeni slijepi korisnici obilježavaju Međunarodni dan pismenosti jednosatnim programom čitanja u mraku u kojem će i neke poznate osobe čitati brajicu. Mrak za čitanje brajice priređen je u knjižnici Grada Zagreba Tin Ujević, Ulica grada Vukovara 14. Vrijeme zamračivanja je utorak, 9. rujna u 18 sati.

Čitanje bez potrebe za osvjetljenjem svakodnevica je slijepih osoba koje čitaju brajicu, reljefno pismo koje se čita prstima. Iako slijepi, i oni čitaju, obrazuju se, i među njima ima onih koji su završili fakultete i rade u struci. "Tko pismen čita u mraku?“ provokativan je i poticajan naziv nove aktivnosti udruge HUPRT kojom po prvi put obilježavaju Međunarodni dan pismenosti. Cilj aktivnosti je naglasiti raspon mogućnosti za slijepe osobe, posebno u svrhu cjeloživotnog obrazovanja. Svojim sudjelovanjem aktivnost podržavaju i poznate osobe čitajući poeziju tiskanu Brailleovim pismom.

Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. rujna od 1966. godine, a brojke govore da je u svijetu 775 milijuna nepismenih ljudi što čini 16,1 posto stanovništva starijeg od 15 godina. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku dobivenim zadnjim popisom stanovništva 2011. godine, u Hrvatskoj su 32.302 nepismene osobe što čini 0.8 posto stanovništva.

Pokušaji stvaranja taktilnog pisma za opismenjavanje slijepih osoba, kojih je danas u Hrvatskoj više od šest tisuća, počelo je još u 17. stoljeću, a brajicu kakvu danas imamo osmislio je Louis Braille u 19. stoljeću. Danas je dostupna i brajična kompjuterska oprema koja, uz govorne čitače, za slijepu osobu znači pismenost i samostalnost u svakom smislu tih riječi.

Ako je u našem mraku za čitanje nešto nečitko kažu iz Udruge HUPRT dodatne informacije možete dobiti na: info@huprt.hr na br. mob. voditeljice ove aktivnosti, Gordane Glibo: 098 904 81 20 ili na br. tel. udruge HUPRT: 01 / 4839 534.

In-Portal