Poznati glumci čitali stihove na Brailleovom pismu kako bi podržali opismenjavanje slijepih osoba

Pokušaji stvaranja taktilnog pisma za opismenjavanje slijepih osoba, kojih danas u Hrvatskoj ima više od 6.000, a onih s oštećenjem vida gotovo 18.000, počelo je još u 17. stoljeću

 

Naši poznati glumci Petra Težak, Goran Grgić i Robert Kurbaša čitali su stihove na Brailleovom pismu zajedno sa slijepim osobama i na taj način obilježili Međunarodni dan pismenosti u zamračenom prostoru knjižnice Grada Zagreba Tin Ujević, Ulica grada Vukovara 14, koja je opremljena prilagođenim računalom za slijepe osobe.

Ovaj mrak-događaj provokativnog naziva "Tko pismen čita u mraku?" prvi je put organizirala je udruga HUPRT s ciljem naglašavanja širokog raspona mogućnosti za slijepe osobe, posebno u svrhu cjeloživotnog obrazovanja.

Međunarodni dan pismenosti obilježava se od 1966. godine, a brojke govore da je danas u svijetu oko 775 milijuna nepismenih ljudi što čini 16,1 posto stanovništva starijeg od 15 godina. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, dobivenim zadnjim popisom stanovništva 2011. godine, u Hrvatskoj su 32.302 nepismene osobe što čini 0,8 posto stanovništva starijeg od 10 godina.

Pokušaji stvaranja taktilnog pisma za opismenjavanje slijepih osoba, kojih danas u Hrvatskoj ima više od 6.000, a onih s oštećenjem vida gotovo 18.000, počelo je još u 17. stoljeću, a brajicu kakvu danas imamo osmislio je Louis Braille u 19. stoljeću.

Danas je dostupna i brajična kompjuterska oprema koja, uz govorne čitače, za slijepu osobu znači i pismenost i samostalnost u svakom smislu tih riječi.

In-Portal

 

 

Povezane vijesti