Moja priča: Izložba posvećena mladim i uspješnim osobama s invaliditetom

"Ovom izložbom želimo približiti dvije strane društva, gluhu i čujuću, te pomoći u izgradnji bolje međusobne komunikacije, razumijevanja, tolerancije i poštovanja", kažu organizatori izložbe Vanda Šagovac i Frano Ožbolt, ujedno i autor fotografija

Vanda Šagovac, predsjednica udruge 'Svijet tišine' i suorganizatorica izložbe

U ponedjeljak 22. rujna u 13 sati u predvorju gradske uprave Grada Zagreba, trg Stjepana Radića 1, održat će se otvaranje izložbe fotografija 'Projekt Most - Moja priča'.

Kroz umjetničku fotografiju upoznat ćete se sa životnim pričama uspješnih mladih ljudi koji su, unatoč invaliditetu, preskočili mnoge granice i ostvarili svoje želje i snove. Izložbu organiziraju udruge Svijet tišine i Slon kao nastavak projekta Most započetkog u svibnju 2013. godine, čiji je cilj izgradnja mosta, dakle povezivanje osoba s invaliditetom i zajednice u kojoj žive.

Izložba će trajati do 28. rujna, a više informacija o projektu možete pročitati na www.moja-prica.com i www.svijet-tisine.hr. Autor fotografija je Frano Ožbolt iz GleFotka Studio www.glefotka.com ujedno i jedan od idejnih začetnika samog projekta Most.

Priča kojom organizatori najavijuju samu izložbu je priča Kristine Popović: 'Znakovni jezik razvija vještine komunikacije'.Frano Ožbolt

Ova mlada djevojka rođena je i odrasla u Zagrebu, ali posljednju godinu studira lingvistiku i francuski znakovni jezik u Francuskoj - Poitiers. Integrirana je među čujuće studente koji se trude s njom komunicirati kao i s drugim gluhim osobama te se ne osjeća nevidljivom. Kolegama je bilo teško vjerovati da gluha osoba ima hrabrosti otići studirati u inozemstvo. Ona je imala vjeru u sebe da to može postići bez obzira na nedostatak sluha. Velika podrška su joj obitelj i prijatelji, a na fakultetu su tu kolege koji ju podučavaju francuski, a ona njih znakovni jezik, te tako razmjenjuju znanje. Misli da bi društvou cjelini trebalo educirati o hrvatskom znakovnom jeziku, koji ne bi trebao biti jezik samo gluhih osoba. Učenjem znakovnog jezika i čujuće osobe razvijaju svoje vještine komunikacije i njime puno lakše uče i druge jezike. Podjelom znanja, ideja, inovacija i kroz pošten rad vidi suradnju s čujućom zajednicom. Najvažnije je vjerovati u sebe i bez obzira na prepreke možete postići sve!

"Ovom izložbom želimo približiti dvije strane društva, gluhu i čujuću, te pomoći u izgradnji bolje međusobne komunikacije, razumijevanja, tolerancije i poštovanja. Želimo pomoći u postavljanju što ravnopravnijeg standarda obrazovanja, rada, socijalnog okruženja i ostvarivanja svih ljudskih prava.
Ove priče nose teret pozitivnih i negativnih životnih iskustva. Svaka od ovih osoba mora u svome okruženju biti ledolomac i na taj način aktivno stvarati bolje društvo oko sebe. Spaja dvije strane. Gradi društveni most. Postavlja primjer drugima. Nama.
Naši ciljevi nisu usamljeni, oni su dio pokreta koji uvijek teži ka još boljem društvu. Baš zato što je razina ljudskog međusobnog suosjećanja i razumijevanje osjetno niska, naši su ciljevi morali biti postavljeni visoko", kažu organizatori izložbe Vanda Šagovac i Frano Ožbolt

In-Portal

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

Povezane vijesti