Znanstvena studija: Otkriven pouzdaniji test za dijagnozu karcinoma vrata maternice

Infekcija HPV-om jedna je od najčešće spolno prenosivih infekcija kod 80 posto seksualno aktivnih žena

 

Britanski tim znanstvenika napravio je istraživanje o preciznosti dijagnoze testa iz urina u odnosu na bris za otkrivanja virusa koji uzrokuje karcinom vrata maternice. Istraživanje stručnjaka iz Britanije i Španjolske pokazalo je da su rezultati urinskog testa dobri i da bi test na ljudski papiloma virus (HPV) iz urina mogao povećati broj žena koje su obuhvaćene programima ranog otkrivanja raka vrata maternice.
"Otkrivanje HPV-a u urinu je neinvazivno, pristupačno i prihvatljivo za žene, a test s tim kvalitetama mogao bi znatno povećati broj žena kojima je prihvatljiv", objavili su znanstvenici u on-line izdanju časopisa British Medical Journal.
Ukupno je napravljeno 14 istraživanja s 1.443 seksualno aktivne žene, a analizu rezultata provela je Neha Pathak, sa ženskog istraživačkog instituta na londonskom sveučilištu Queen Mary.
Napravljeni test iz urina za posebno rizične sojeve HPV-a, koji izazivaju većinu slučajeva raka vrata maternice, potvrdio je postojanje virusa u 73 posto slučajeva u odnosu na rezultate brisa, a točno je utvrdio da virusa nema u 98 posto slučajeva.
Infekcija HPV-om jedna je od najčešće spolno prenošenih infekcija kod 80 posto seksualno aktivnih žena koje ga u nekom trenutku života dobiju.
Prema informacijama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rak vrata maternice odnio je u 2012. godini oko 266.000 života pacijentica kod kojih je bio dijagnosticiran karcinom. One su većinom živjele u siromašnijim zemljama.

Marko Damjanović

 

Povezane vijesti