Unicef: Roditelji djece s invaliditetom zadovoljni programom 'Rastimo zajedno'

Predstojnica UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj Valentina Otmačić istaknula je da se roditelji djece s poteškoćama nose s povišenim stresom, slabijeg su zdravlja i suočeni s višim troškovima


U okviru projekta "Roditeljstvo u najboljem interesu djeteta i podrška roditeljima djece s poteškoćama u razvoju"  predstavljenji su rezultati UNICEF-ovog programa "Rastimo zajedno Plus" kroz koji su u zadnje dvije godine prošli brojni roditelji djece s poteškoćama i napokon našli mjesto gdje ih razumiju, gdje su dobili podršku i snagu za skrb o svojoj djeci.

Program je nastao na iskustvima radionica "Rastimo zajedno" za roditelje predškolske djece koje je UNICEF pokrenuo 2008. u sklopu akcije "Prve tri su najvažnije". U njemu su surađivali Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo socijalne politike i mladih, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Educirano je 400 voditelja, a u radionicama koje se provode u 19 gradova sudjelovalo je više od tri tisuće roditelja.

"Ovakav način podrške u skladu je s načelima suvremenog roditeljstva i vremena u kojem živimo", istaknula je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić ocijenivši da tim roditeljima treba osigurati koordiniranu podršku - od socijalne skrbi do zdravstva i obrazovanja. Multidisciplinarna suradnja više resora uvjet je za daljni napredak pa se trudimo otvarati što više usluga, odnosno servisa kako bi pomogli djeci s poteškoćama i njihovim roditeljima da što lakše usklade svoje radne i roditeljske obveze.

Opačić se osvrnula i na hvale vrijedan projekt o asistentima koji je polučio dobre rezultate, no nažalost još uvijek zapinje u finacijskom dijelu.

"Potreba je puno, a novca premalo, ali nadamo se da će iduće godine kada povučemo novac iz europskih fondova situacija biti bolja", poručila je Opačić.

Predstojnica UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj Valentina Otmačić istaknula je da se roditelji djece s poteškoćama nose s povišenim stresom, slabijeg su zdravlja i suočeni s višim troškovima. Cilj je ovog programa osnažiti ih da se lakše nose s izazovima roditeljstva djeteta s poteškoćama, a da pri tom ne zanemare vlastite potrebe.

Važno nam je da u suradnji s partnerima osiguramo da ovakav oblik podrške postane dostupan svim roditeljima i njihovoj djeci, poručila je Otmačić.

Nada Bjelčić, predsjednica Udruge "Oko", preporučila je roditeljima da se priključe radionicama, grupama podrške jer to nisu mjesta gdje se dolaze jadati već dobivaju podršku i vide da se i drugi suočavaju s istim poteškoćama i da su im vrata širom otvorena. U našoj udruzi koja radi već deset godina nema niti jednog razvedenoga roditelja iako je poznato da u obiteljima djece s poteškoćama često dolazi do razvoda braka, navela je Bjelčić.

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Staša Skenzić i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović istaknuli su da je zadaća sviju osigurati dostupno obrazovanje svima pod jednakim uvjetima.

Dvogodišnja iskustava iz programa "Rastimo zajedno Plus" pretočena su u priručnik koji će poslužiti i svim roditeljima djece s poteškoćama u razvoju.

Hina
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

 

Povezane vijesti