Sjajna vijest: Prva modna revija za djecu s teškoćama u razvoju

Modna revija sastavni je dio kampanje Govorimo o mogućnostima – pridružite nam se, koju od ljeta 2013. provode UNICEF, USAID i EU, u suradnji s lokalnim partnerima, a čiji je cilj mijenjanje stavova prema djeci s teškoćama u razvoju, ukazivanje na njihova prava i mogućnosti

 

Udruženje obitelji djece i osoba s teškoćama u razvoju Dajte nam šansu iz Sarajeva poziva vas 15. listopada u 19 sati u Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24, na inkluzivnu modnu reviju za djecu sa i bez teškoća u razvoju.

Tijekom održavanja inkluzivne modne revije bit će predstavljena kolekcija odjevnih predmeta za djecu dizajnerice Hane Sirćo, od kojih su neki posebno kreirani za djecu s tjelesnim invaliditetom.

Hana Sirćo sarajevska je studentica prava i velika ljubiteljica modnog dizajna. Naglasak pri stvaranju modne odjeće za osobe s invaliditetom stavlja na traženje rješenja da odjevni predmeti budu što jednostavniji za oblačenje i skidanje, te udobni i od prirodnih materijala.

U istraživanju i pronalasku najboljih rješenja pomogao joj je Emir Durmišević koji je parliziran od rođenja.

“Svako rješenje ili ideju sam donijela na konsultacije Emiru Durmiševiću, te sam tako iz prve ruke imala mišljenje da li je moje rješenje odgovarajuće i u skladu sa potrebama osoba sa invaliditetom. Istražujući trenutnu situaciju, ne samo u BiH nego i šire, vidjela sam koliko je ovo zapostavljen i potisnut problem. Dodatno me potakla izjava jedne žene s invaliditetom iz Italije: Ne ponašaju se prema nama kao da smo ljudi, da i mi želimo izgledati lijepo, da želimo zavesti odjećom, izgledom…’’, kaže Hana Sirćo.

Modna revija sastavni je dio kampanje Govorimo o mogućnostima – pridružite nam se, koju od ljeta 2013. provode UNICEF, USAID i EU, u suradnji s lokalnim partnerima, a čiji je cilj mijenjanje stavova prema djeci s teškoćama u razvoju, ukazivanje na njihova prava i mogućnosti.

Osnovni cilj Udruženja je zalaganje za sistemsko i institucionalno rješenje, poboljšanje zdravstvenog, odgojno-obrazovnog, rehabilitacijskog, društvenog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog statusa porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju.

Božica Ravlić