Zatvoren "Zorkovac", svi korisnici s mentalnim i psihičkim teškoćama u stambenim zajednicama

Centar za rehabilitaciju "Ozalj", u kojem je do prije šest mjeseci zbog psihičkih i mentalnih teškoća dugo bilo smješteno 57 korisnika, svečano je danas zatvoren, a korisnici su kroz model deinstitucionalizacije otišli živjeti u stambene zajednice u nekoliko županija

Dio tog centra - stacionarni dio "Zorkovac" prva je ustanova tog tipa u Hrvatskoj koja je potpuno zatvorila vrata, a to su danas i simbolično spuštanjem zastora učinili ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i donedavni korisnik ustanove Darvin Sinovčić.

Darvin Sinovčić rekao je kako sada živi u stanu u Karlovcu i da se ne bi želio vratiti u "Zorkovac".

Milanka Opačić istaknula je da je u dvije i pol godine, zahvaljujući i financijskoj potpori Otvorenog društva, 370 osoba dobilo bolji i kvalitetniji život te da će do kraja godine u stambene zajednice otići živjeti još oko tisuću ljudi.

Pohvalila je centar i ravnateljicu Dijanu Borović-Galović, ocjenjujući da je malo ravnatelja odradilo tako dobar posao. Zahvalila je korisnicima na hrabrosti koja im je bila potrebna da nakon života u instituciji počnu živjeti samostalno.

To je složen proces za sve, istaknula je, podsjećajući da je najprije trebalo donijeti zakonsku regulativu koja je među ostalim omogućila da se osobama s invaliditetom ne moraju oduzimati poslovne sposobnosti u cijelosti, odnosno da dio svojih sposobnosti mogu koristiti za donošenje odluka, a ne da umjesto njih o svemu odlučuju skrbnici.

Spomenula je jednog bivšeg korisnika slične ustanove, koji zbog invaliditeta nije govorio niti vidio te je u ustanovi bio autodestruktivan.

Nakon što je smješten u zajednicu, jednom sam nenajavljena došla i zatekla fascinantnu sliku. Živi potpuno drugačije i ne trga više odjeću sa sebe. Skinuli su gume s radijatora koje su ga trebale štititi od autodestrukcije. Sjedio je mirno na suncu, a asistentica je kuhala ručak. Napravili smo veliku stvar za svaku osobu koju smo tako spasili i dali joj kvalitetniji život, rekla je Opačić i podsjetila da je u 2,5 godine u stambene zajednice smješteno više ljudi nego što je to učinjeno u proteklih 15 godina. Dodala je da će zgrada u Ozlju najvjerojatnije biti iskorištena za socijalno poduzetništvo i druge projekte.

Judith Klein, koja kroz Institut otvorenog društva na sličnim projektima u Hrvatskoj radi već 18 godina, istaknula je da joj je današnji dan jedan od najsretnijih u životu jer je zatvaranje te ustanove rezultat dobre suradnje Vlade i institucija. "Ovo je pokazatelj da proces deinstitucionalizacije ide dalje", dodala je.

Ravnateljica Borović-Galović zahvalila je ministrici Opačić što je omogućila da se korisnici ustanove vrate u normalni život, te promjenu od medicinskog u socijalni model skrbi za osobe s intelektualnim teškoćama.

Zatvaranje Centra za rehabilitaciju "Ozalj" bilo je i povod za održavanje okruglog stola u Ministarstvu socijalne politike i mladih na kojemu su dionici u procesu deinstitucionalizacije govorili o postignutim iskustvima osoba koje žive o stambenim zajednicama i modelu koji se primjenjuje već nekoliko godina.

"Ako je zbog ičega vrijedilo biti na čelu ovoga ministarstva, onda je to zbog tog projekta", rekla je ministrica Opačić, ističući da bi uspjeh izostao da nije bilo upornih i vrijednih ljudi. "Trebalo je prijeći puno prepreka, a među njima je i strahovanje roditelja i članova obitelji osoba s intelektualnim teškoćama kako će se prilagoditi životu u zajednici. No, zajedno smo to nastojali prebroditi i uspjeli smo", ocijenila je.

O iskustvima deinstitucionalizacije osoba s mentalnim i psihičkim teškoćama u Kanadi, koja taj model provodi od 1955., govorio je John Trainor, koji je istaknuo da model životnih zajednica omogućuje da takve osobe svojim radom počnu ekonomski pridonositi društvu i postaju sve manji trošak. U Kanadi nema specijalnih psihijatrijskih bolnica ni ustanova u koje se smještaju osobe sa psihičkim i mentalnim teškoćama, rekao je, dodajući da se one na liječenju zadržavaju samo dva do tri tjedna, nakon čega nastavljaju život u zajednici.

Hina

 

Povezane vijesti