Dani elektroničkih medija: Dostupnost audiovizualnih usluga osobama oštećena vida ili sluha

Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za OSI, istaknula je da se još uvije ne može govoriti o jednakoj dostupnosti sadržaja i usluga koje pružaju mediji

 

U Opatiji, u sklopu 7. Dana elektroničkih medija održani su 20. dani radija, 7. dani televizija i 7. dani interneta. Zadnji dan događanja održan je panel pod nazivom "Dostupnost audiovizualnih usluga osobama oštećena vida ili sluha u Hrvatskoj - stanje i perspektiva", na kojem su izlagali te održali raspravu Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, predstavnici Vijeća za elektroničke medije, Hrvatskog audio-vizualnog centra (HAVC), lokalnih TV- NUT, udruga osoba s oštećenjem vida i sluha te predstavnici televizija HRT, RTL, Nova TV.

HRT je prikazao film "Mirno spavaj moj anđele“ na znakovnom jeziku i teletekstu audio descriptio. Zamjenica pravobraniteljice tom je prilikom između ostalog istaknula da dokle god elektronski mediji ne budu u potpunosti prilagođeni osobama s oštećenjem vida i sluha, ali uključujući i sve one koje zbog oštećenja nemaju mogućnosti primanja informacija vizualno, odnosno slušno, ne možemo govoriti o jednakoj dostupnosti sadržaja, odnosno usluga koje pružaju mediji. Nemjerljiv je doprinos medija u podizanju razine svijesti građana o potrebi poštivanja ljudskih prava svih ranjivih skupina. Štiteći njihova prava, štitimo i vlastita prava.

Izvor: posi

 

Povezane vijesti