Rajko Ostojić i Mirela Holy: Počnimo zarađivati na otpadu

"Vrijeme je da počnemo gospodariti otpadom, a ne da otpad gospodari nama. Ovo je jedini model koji sustavno rješava pitanje otpada u Gradu Zagrebu", kazao je ministar zdravlja i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika

Kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a za zagrebačkog gradonačelnika Rajko Ostojić i SDP-ova saborska zastupnica Mirela Holy danas su predstavili projekt "Otpad nije smeće" koji predviđa uvođenje primarne selekcije otpada te smanjenje režija građanima Zagreba.
Projektom se, kako je priopćeno, planira uvođenje sustava cjelovitog gospodarenja otpadom koji uključuje primarnu selekciju otpada, smanjenje izdvajanja zagrebačkih kućanstava za odvoz smeća te u konačnici zatvaranje deponija na Jakuševcu.

Otpad nije smeće

Predstavljanje je simbolički održano na platou zagrebačke Mamutice gdje je prije nekoliko godina pokrenut pilot projekt razdvajanja otpada. Rajko Ostojić tom je prigodom poručio kako Zagreb više ne smije odgađati uvođenje primarne selekcije otpada jer bi zbog toga mogao plaćati velike penale Europskoj komisiji.

"Vrijeme je da počnemo gospodariti otpadom, a ne da otpad gospodari nama. Ovo je jedini model koji sustavno rješava pitanje otpada u Gradu Zagrebu", kazao je dodavši kako će pružiti priliku građanima da odvajaju otpad te si tako smanje mjesečne račune za minimalno 20 posto.

Time će se smanjiti i godišnja količina komunalnog otpada na Jakuševcu za preko 200 tisuća tona.

Riješiti 'slučaj Jakuševac'

"Na taj način ćemo konačno sustavno riješiti pitanje otpada u gradu, a Jakuševečko brdo će napokon postati dio zagrebačke prošlosti", poručio je.

Dosadašnje gospodarenje otpadom je, kako je rekla Holy, razbacivanje koje si ne možemo više priuštiti. "Primjenom ovog modela, građani će moći vidjeti koliko su svaki mjesec 'zaradili' svojim odgovornim ponašanjem", poručila je dodavši kako ćemo uvođenjem sustava cjelovitog gospodarenja otpadom konačno na otpadu početi zarađivati te otvoriti nova radna mjesta.

Rajko Ostojić i Mirela Holy su građanima predstavili i novi model uplatnice za odvoz komunalnog otpada, koja će uz fiksni mjesečni dio, uključivati i pojedinačne stavke za određene kategorije smeća. Tako će Grad Zagreb od svojih građana za početak 'otkupljivati' biootpad, staklo, plastiku i papir, a s vremenom i druge vrste otpada, dok će se za prikupljeni iznos smanjivati dosadašnji račun.

Hina

Foto: Petar Glebov/PIXSELL