AFA alga: Apsolutna zvijezda na tržištu zdrave hrane

Znanstvena istraživanja potvrdila su njenu ljekovitu snagu pri liječenju dijabetesa, hipoglikemije, kronične iscrpljenosti, proteinske deficijencije (nedostatak proteina) i malnutricije, anemije, hepatitisa, stimulira i jača imunološki sistem, pomaže u popravku oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima

Alge - široka skupina većinom vodenih, fotosintetskih mikroorganizma, bolje poznatije kao živi, biljni organizmi bez korijena, lišća ili cvjetova. Postoji više od 25.000 algi, većinom morske alge koje žive u oceanima, a ostatak su slatkovodne. Mogu biti sićušne, veličine planktona koji se povećava 1000 puta kako bi ga vidjeli, do gigantskih, 50 metara dugih trava u oceanima.
Stomatoliti, prvi vidljivi znaci života na Zemlji, stari do 3,5 milijardi godina građeni su od kolonija modro-zelenih algi. Zeleni pigment algi, klorofil, omogućuje fotosintezu, spajajući vodik iz vode s ugljičnim dioksidom, pri čemu oslobađaju kisik stvarajući 90 posto atmosferskog kisika. Kao prve u hranidbenom lancu, alge su odgovorne za stvaranje 80 posto hrane na Zemlji. Alge su prvobitna hrana koja sadrži najveću energiju, najveće hranidbene vrijednosti, a najmanje su iskoristiva prirodna bogatstva Zemlje.

Faktori ljekovitosti

Postoje dva oblika modro-zelenih algi. Najčešće se konzumira Spirulina i Aphanizaomenon flos-Aquea ili AFA alga. Glavna razlika između AFA alge i Spiruline je u količini zelenog pigmenta (klorofila) koji je tri puta veći kod AFA alge. Ove alge imaju sličnu koncentraciju proteina, ugljikohidrata, lipida i minerala. Kvaliteta njihovih mikronutrijenata  je značajno drugačija zbog drugačija specifičnog rasta i tehnike berbe.
Spirulina se uzgaja u betonskim ili plastičnim kavezima sa značajnim "faktorom slanosti“ (soli natrij klorida), koje su često 100 puta veće nego kod AFA alge. Hranjivi sastav spiruline je odraz tvari koje su tijekom uzgoja umjetno dodane u obliku minerala i drugih dodataka. Spirulina je tropska alga, stoga se u toploj tropskoj klimi stanična membrana Spiruline, da bi se prilagodila, stvara visok postotak zasićenih masnih kiselina. Spirulina sadrži proteinski kompleks koji je 95 posto iskoristiv u ljudskom organizmu, sve esencijalne aminokiseline u pravilnom omjeru, masne kiseline omega 3 i omega 6, visoke koncentracija aktivnog vitamina B-12, glikolipide i sulfanolipide, cijeli spektar ostalih vitamina, 17 različitih beta-karotenoida, više od 2.000 enzima, veliki spektar iskoristivih minerala, posebno je bogata željezom i magnezijem. Spirulina je jedina tvar koja sadrži velike količine fikocijanina koji ima snažno imunostimulacijsko i antikancerogeno djelovanje(istraživano i potvrđeno na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Harvard).  Znanstvena istraživanja potvrdila su njenu ljekovitu snagu pri liječenju dijabetesa, hipoglikemije, kronične iscrpljenosti, proteinske deficijencije (nedostatak proteina) i malnutricije (slabe ishranjenosti), anemije, hepatitisa, stimulira i jača imunološki sistem, pomaže u popravku oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Proteini visoke kvalitete

AFA alga raste u hladnoj klimi. Hranjivi sastav AFA alge nastao je iz mineralima bogatog divljeg prirodnog staništa jednog od najčišćeh jezera na svijetu (Gornje Klamatsko jezero u Oregonu, SAD). Neslućeno bogatstvo nutritivnih vrijednosti nastalo je zahvaljujući vulkanskim aktivnostima i interakciji rijeka, potoka, planina, nezagađenih kiša i podzemnih voda koje izviru u krateru jezera.  AFA alga sadrži građevni materijal za stvaranje neuropeptida čime pospješuje aktivnosti živčanog sustava. Izvor je masnih i nukleinskih kiselina, najbogatiji biljni izvor vitamina B-12, raznih oblika beta karotina,te  ostalim karotinima koji jačaju imuni sustav i potiču antioksidaciju, 1 gram AFA alge sadrži  više od 60 posto proteina visoke kvalitete i manje količine većine vitamina potrebnih ljudskom tijelu uključujući i minerale u tragovima. Najveća vrijednost AFA alge je u njezinom pozitivnom učinku na živčani sustav općenito, ali i specifično djelovanje na hipofizu, epifizu i strukture hipotalamusa. Ove glavne žlijezde povezane su s višim suptilnim spiritualnim centrima u mozgu.

Posljednjih godina mnogi istraživači liječnici i biokemičari okreću se istraživanju algi. Rezultati pokazuju izuzetno povoljno djelovanje algi u obrani od virusnih infekcija. Na temelju istraživanja u Japanu smatra se da alge u izvjesnoj mjeri djeluju kao zaštita od radioaktivnog (nuklearnog i rendgenskog) zračenja porijeklom iz životne sredine.
AFA alga dobila je ozbiljjnu medijsku pozornost i nakon objave Newsweek časopisa kako je ova divlja cjelovita hrana jedna od najbrže rastućih stavki na tržištu zdrave hrane.
AFA alga je jedan od modulatora moždanih procesa koji održavaju fizičku, emocionalnu i mentalnu energiju jer na prirodan način djeluje kao optimalna podrška.

Božica Ravlić