Mi smo optimisti: Udruga za pomoć osobama s mentalnim teškoćama Slavonski Brod

Udruga je uz ostalo svoje aktivnosti usmjerila prema potrebama obitelji kako bi bile rasterećene cjelodnevne brige za svog člana te zadržale u obitelji osobe s intelektualnim teškoćama i nakon 21. godine života, kada im prestaje obvezno školovanje

 

Udruga za pomoć osobama s mentalnim teškoćama Slavonski Brod djeluje od 1985. godine, a preregistrirana je 1998., kada je Klub Regoč počeo s djelovanjem kao oblik djelovanja Udruge i kao podrška osobama s mentalnim teškoćama i njihovim obiteljima.

Tijekom svih tih godina Klub Regoč poboljšavao je svoje aktivnosti prema iskazanim potrebama obitelji kako bi bile rasterećene cjelodnevne brige za svog člana te zadržale u obitelji osobe s intelektualnim teškoćama i nakon 21. godine života, kada im prestaje obvezno školovanje.

Nakon školovanja djeca ostaju kod kuće na brizi roditelja koji, zbog činjenice da još uvijek moraju raditi, nisu u stanju zadržati te osobe kod kuće. Zbog toga pribjegavaju smještanju tih osoba u ustanove socijalne skrbi koje su obično daleko od kuće, prijatelja, susjeda i članova lokalne zajednice. Zbog toga smo u okviru udruge organizirali dnevni boravak u kojem danas boravi 30 do 35 osoba s mentalnim teškoćama. U okviru organiziranih aktivnosti osobe s intelektualnim teškoćama sudjeluju:

- u aktivnostima svakodnevnog života (rad u vlastitom vrtu, kuhanje jednostavnih jela, higijena prehrane i odjeće, osobna higijena, higijena prostora, kupovina i korištenje novca, kretanje gradom, upoznavanje ustanova u gradu, komunikacija, socijalizacija, briga o zdravlju, i slično)

- radno-terapeutske aktivnosti (rad na pakiranju spužvica za poznatu tvornicu Tim Rekord iz Oriovca)

- aktivnosti slobodnog vremena (članovi se opredjeljuju za različite radionice u skladu sa svojim mogućnostima i željama: folklorna radionica, informatička, kazališna, krojačka, radionica izrade nakita, kreativna, likovna, radionica vezenja, zlatoveza, glazbena radionica, stolni tenis, kuglanje, vježbe u teretani)

U suradnji s lokalnom zajednicom organiziramo rekreativne izlete, radionice u suradnji s Gradskom knjižnicom Slavonski Brod, Muzejom Brodskog posavlja, imamo pozitivno iskustvo suradnje s Centrom za socijalnu skrb i Probacijskim uredom koji upućuju osobe kojima je izrečena mjera humanitarnog rada na odrađivanje volonterskih sati u Udruzi.

Udruga se financira isključivo prema odobrenim projektima i programima, te odobrena sredstva troši prema strogo definiranom i unaprijed isplaniranom proračunu. Za sve ostale potrebe primorani smo tražiti donacije iz kojih financiramo i sve ostale potrebe naših korisnika i njihovih obitelji.

In-Portal


 

 

Povezane vijesti