Kardinal Bozanić: I ja bih se poput pape Franje vozio tramvajem

Na papino pitanje o tome što o njemu kažu u Hrvatskoj, Bozanić mu je rekao kako novinari pišu da mu je ispovjednik bio Hrvat

Poziv novoga poglavara Katoličke crkve pape Franje na siromaštvo i solidarnost sa siromašnima, jučer je komentirao i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji se nakon višetjednog izbivanja zbog odreknuća staroga i izbora novoga pape, vratio iz Rima. Svojim prvim gestama, poput vožnje minibusom i odbijanja zlatnoga križa, papa Franjo "poslao je znak", kako je rekao karidnal Bozanić, "i Crkvi i svijetu i svakom vjerniku", premda Crkva ne može na sebe preuzeti socijalnu službu države, ali može pomoći Caritasom.

Na upit o osobnoj skromnosti pape Franje dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, gdje se vozio javnim prijevozom, kardinal Bozanić je odgovorio da se i on po Rimu ovih dana vozio metroom, tramvajem i busom.

- Kad sam se u Zagrebu vozio? Ne sjećam se točno kada. Možda bi mi nekad bilo zgodnije poći autobusom, ali tu je služba koju moram izvršiti i stići na vrijeme. Za mene ne bi to bio problem! Ali kad sam znao poći do stare zgrade HBK, moraš se zaustavljati s ljudima, pa ne stigneš na vrijeme. Neke su stvari drukčije nego što ih čovjek zamišlja iz svoje perspektive - rekao je kardinal Bozanić.

On je rekao i kako je u nekoliko navrata razgovarao s novim papom Franjom te da ga je pozvao da posjeti Hrvatsku, premda je takvih poziva, kako je rekao, sigurno sa svih strana ovih dana.

- Rekao sam mu kako naši mediji pišu da mu je ispovjednik Hrvat, fra Berislav Ostojić, što ga je iznenadilo pa je rekao da "kako i to znaju" - rekao je kardinal Bozanić, zahvalivši svim medijima na korektnom praćenju izbora novoga poglavara Katoličke crkve.

Crkva sama piše svoje vjeronaučne udžbenike

Na upit o inicijativi Minstarstva obrazovanja za preispitivanje jesu li vjeronaučni udžbenici homofobni, kardinal Bozanić je rekao kako mu ta inicijativa nije poznata te da za vjeronaučne udžbenike odgovara Crkva.

- Crkva treba u udžbenicima ponuditi svoj cjeloviti nauk. Ne djelomični. I ako bi joj nešto priječilo da nudi svoj nauk, da naučava ono što nosi, to bi onda bilo onemogućavanje njenoga poslanja. No, ne znam konkretno o čemu se radi, pa govorim načelno. Vjerujem da je stvar takve naravi da ministarstvo želi ispitati ono što su od njega zatražili, a vidjet ćemo što će poslije toga biti - rekao je kardinal Bozanić.

VLM

Foto: Patrik Macek/PIXSELL