Neki drugi teatar: "Ćelava pjevačica" sjajnog Kazališta slijepih i slabovidnih

"Pokušavamo se okušati u svim oblicima teatra, a teatar apsurda blizak nam je jer smo i sami često u takvim, apsurdnim situacijama", kaže Vojin Perić, ravnatelj Kazališta slijepih i slabovidnih

Kazalište Novi život u Vidri je upriličilo, bez pretjerivanja, svojevrsnu senzaciju, i to ne samo zbog činjenice da su predstavu izveli slijepi i slabovidni glumci. Naime, predstava "Ćelava pjevačica", čiju režiju potpisuje Ana Prolić, u izvedbi Kazališta slijepih i slabovidnih posve je novo čitanje teksta Eugenea Ionesca,.ovaj put Brailleovim pismom.
Tom predstavom zagrebačko Kazalište slijepih i slabovidnih ujedno obilježava 65. godišnjicu postojanja što ga čini najstarijim kazalištem slijepih u svijetu, kazao je ravnatelj Vojin Perić. Najavio je da će 21. ožujka, na dan osnutka kazališta prije 65 godina, upriličiti "Party u mraku" na kojem očekuju i goste, među kojima i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića

Razbijanje konvencija

Kazalište slijepih i slabodvidnih svake godine pripremi jednu ili dvije premijere, a dosad su odigrali oko 3.200 predstava u Hrvatskoj i u inozemstvu, ponajviše u Njemačkoj, Austriji i BiH, naveo je.

"Pokušavamo se okušati u svim oblicima teatra, a teatar apsurda blizak nam je jer smo i sami često u takvim, apsurdnim situacijama", odgovorio je Vojin Perić na upit novinara zašto su izabrali igrati "Ćelavu pjevačicu". Dodao je i da su napravili priču koja će publiku dovesti u zabunu jer je nedorečena, ali i nizom vještina glumaca koji dio predstave igraju u publici.

"Želimo razbijati konvencije, baš kao i naša redateljica Ana Prolić", kazao je Perić zadovoljan suradnjom s dramaturginjom i redateljicom s kojom je Kazalište slijepih i slabovidnih surađivalo i na drugim predstavama, kao i na dječjoj predstavi "Ispeci pa reci" koja je i dalje na programu kazališta Vidra.

Predstava "Ćelava pjevačica" realizirana je tijekom 2012. i 2013., a financirana je sredstvima zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Ministarstava socijalne politike i mladih te Ministarstva kulture.

Festival Slijepi u kazalištu

Gospođa i gospodin Smith u predstavi su Anita Matković i Vojin Perić, a gospođa i gospodin Martin su Suzana Bliznac/Dajana Biondić i Igor Kučević, Mary je Ružica Domić, a vatrogasni kapetan Milenko Zeko. Predstava se izvodi u prijevodu Vlade Habuneka, kostimografiju potpisuje Adrijana Lacko, scenografiju Ljubomir Miščević, za scenski pokret zaslužna je Tamara Savičević, za glazbu Damir Šimunović, dok je za oblikovanje svjetla zadužen Nenad Lalović i za projekciju Kornelije Hećimović.

Vojin Perić se pohvalio da svake druge godine Kazalište slijepih i slabovidnih organizira međunarodni Festival BIT (Blind in Theater – Slijepi u kazalištu) na kojem sudjeluje i po deset kazališta slijepih, koji, međutim, istražuju teatar, dok je zagrebačko Kazalište slijepih i slabovidnih, rekao je, konstanta i igra "puni teatar". Ove godine u listopadu BIT će organizirati osmi puta, dodao je.

In-Portal/HINA

Foto Maja Kljaić