Zaboravite skijanje, mi vam donosimo izbor najboljih svjetskih plaža za osobe s invaliditetom

Crnogorski portal Disabilityinfo već je pisao o ne(pristupačnim) plažama u Crnoj Gori, kao i pokušajima da se barem neke od njih učine dostupnim osobama s invaliditetom, a ako netko od vas bude imao priliku otputovati na neke interesantne svjetske destinacije, ovaj portal preporučuje deset najpristupačnijih svjetskih plaža.

 

Kalifornija, SAD

U Kaliforniji, na zapadnoj obali SAD-a, postoji veliki broj lijepih plaža poput Santa Monice i Malibua. Iako i ove plaže imaju rampe i posebne staze za kretanje za korisnike kolica, one su zbog svoje popularnosti 'prenatrpane’ pa je za osobe u kolicima mnogo interesantnija i mirnija plaža Rehab Point, koja ima posebnu stazu dugu skoro kilometar, s predivnim pogledom na Tihi Ocean.

Virdžinija, SAD

Locirana na drugoj, istočnoj obali SAD-a, ova američka država ima neke od najživopisnijih plaža koje se mogu vidjeti. Velika plaža Virginia veoma je popularna turistička destinacija u ovom dijelu Amerike. Pristupačne staze pokrivaju najveći dio plaže pa je šetnja veoma ugodna i jednostavna. Neke od plaža u Virdžiniji također pružaju mogućnost iznajmljivanja i specijalnih ‘plažnih kolica’.

Pataja, Thailand

U ovom čuvenom ljetovalištu na Tajlandu vodili su računa o osobama s invaliditetom tako da je čitav hotelski kompleks povezan rampama i pristupačnim stazama, a i sve sobe u hotelu pristupačne su za korisnike kolica.

Sirens Resort, Lutraki, Grčka

Ovaj resort je jedna od najboljih destinacija za korisnike kolica na svijetu. Kompleks posjeduje pristupačne sobe s kupaonicom, a staze su veoma dobro uređene i lako se kretati po čitavom odmaralištu, a ima i rampe koje vas vode direktno u more te bez ikakvih problema možete uživati u plivanju.

Freedom Shores, Otok Aguada, Meksiko

Ovaj resort napravio je američki veteran iz vijetnamskog rata te je stoga prilikom gradnje strogo vodio računa o pristupačnosti. Prilaz plaži je omogućen preko velikog šetališta, a i neke druge usluge, poput ronjenja ili taksi prijevoza, također su prilagođeni osobama s invaliditetom.

Hanauma Plaža, Honolulu

Plaža se nalazi na havajskom otoku Oahu, a osim pristupačnih staza i rampi posjeduje i specijalno dizajnirana kolica za kretanje po plaži.

Kankun, Meksiko

Osim što je jedna od najljepših svjetskih plaža, Kankun je i i jedna od najpristupačnijih za osobe s invaliditetom. Posjeduje veliki broj širokih pristupačnih staza širom odmarališta.

Key Largo, Florida, SAD

Ova čuvena plaža je pristupačna preko rampi i drvenih staza no najinteresantnije na Kei Largu je mogućnost ronjenja jer postoji nekoliko kompanija specijaliziranih za pomoć roniocima s invaliditetom, što omogućuje sigurno i predivno uživanje u morskom svijetu.

Plaža Manly, Australija

Kratka vožnja trajektom dovest će vas od kopna do ove plaže na kojoj možete naći pregršt pristupačnih kafića, restorana, butika, šetališta… Veoma je interesantna staza koja spaja ovu plažu s plažom Šeli, a također je moguće koristiti i specijalna kolica za kretanje po plaži.

Toskana, Italija

Ova predivna talijanska regija ima nekoliko pristupačnih plaža, od kojih su najinteresantnije Alcione Beach’, Bagno Auroria, Fossa Maestra i Stella del Mare. Također postoji i dosta odmarališta i hotela koji su pristupačni osobama s invaliditetom.

Izvor: Disabilityinfo