Grad Zagreb: Zadružno poduzetništvo kao model zapošljavanja osoba s invaliditetom

U Udruženju obrtnika grada Zagreba na Mažuranićevom trgu održana je trodnevna radionica o društvenom i zadružnom poduzetništvu za organizacije civilnog društva, buduće društvene poduzetnike, aktiviste i inovatore u organizaciji zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

 

Ciklus su pokrivale trodnevne radionice generiranja idejnih rješenja proizvoda i usluga za buduće zadružne te društveno-poduzetničke pothvate, te radionice i mentorstvo pri izradi studija izvedivosti i poslovnih planova socijalnih/društvenih poduzetnika. Predavač i voditelj radionica bio je Teo Petričević iz ACT Grupe - Centra za eko-društveni razvoj CEDRA Čakovec.

Cilj druge radionice bio je dati dublji uvid u definiciju pojma, analizu koncepta društvenog i zadružnog poduzetništva koja uključuje vremensku (povijesni razvoj, trenutno stanje i očekivani razvoj), prostornu (lokalno, Europa, svijet) i vrijednosnu dimenziju. Sudionici radionice su se upoznali s ulogama različitih dionika u stvaranju poticajnog okruženja za razvoj društvenog/zadružnog poduzetništva (institucije vlasti, poslovni subjekti, organizacije civilnog društva i pojedinci), procesom razvoja poduzetničke ideje (uočavanjem društvenih potreba i prilika) i mogućnostima njezine realizacije kroz niz različitih poslovnih modela (proizvodnje i prodaje proizvoda te pružanja usluga) s ciljem postizanja društvene promjene. Sudionici u radionici radili su i na testiranju identificiranih ili postojećih društveno-poduzetničkih pothvata. U svrhu što učinkovitijeg usvajanja znanja za sve sudionike tijekom procesa korišteni su realni primjeri razvoja društvenog poduzetništva u različitim uvjetima.

Zadružno poduzetništvo već je odavna u svijetu prepoznato kao jedan od učinkovitih modela zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Sudjelovanje na uvodnom predavanju i radionicama za sve sudionike bilo je besplatno.

Anđelka Bunić

 

Povezane vijesti